Alba Iulia

ALBA IULIA med sine 73000 innbyggere er først og fremst kjent for sitt gedigne festningsverk. Murene rundt den gamle bydelen er på hele 12 km og utgjør en av byens tre deler - med museer, katedraler og universitetsbygninger.

Kategori:
Tags: 

På tysk kalles byen for Karlsburg og Weissenberg. Dakerne kalte byen for Apulum og var hovedstad i datidens Øvre Dacia.

Fra 1592 til 1690 var Alaba Iulia hovedstad i prinsedømmet Transylvania og 1.desember 1918 ble unionen med Romania kunngjort i byen. 1.desember er derfor en stor festdag i Alba Iulia. Og 1 desember er Romanias nasjonaldag i "det nye Romania"

Den gamle bydelen med festningen er Ala Iulia sin største severdighet.I tillegg er den gamle bydelen med sine severdigheter er kjent for å produsere god champagne. en bydel som i dag står fram som nyrenovert og imponerende.

Denne bydelen ble først bygget i det trettende århundre, men slik den står i dag er den mer preget av italieneren Visconti som tegnet gjenoppbyggingen på midten av 1700-tallet.

Man kan orientere seg i området etter De Tre Portene. Ved Den Første Porten finner man skulpturer fra gresk mytologi, ved Den Andre Porten Karl den 6 av Østerrike til hest på en statue og ved Den Tredje Porten et lite museum til ære for Horea, lederen for et omfattende bondeopprør i 1784.

Prinsens Slott er i dag okkupert av den rumenske armè og her sitter Mihai den modige til hest, en prins som døde i 1601.

Andre severdigheter i byen:

Unionshallen - et casino der avtalen mellom Transylvania og Romania ble undertegnet i 1918

Costozzamonumentet - i parken ved siden av Unionshallen, til minne over soldater som ble drept da habsburgerne slåss mot italienere i 1866.

Unionsmuseet - etter sigende et av de beste museene i Romania som også dveler ved forholdene i Romania under andre verdenskrig

Den ortodokse katedralen - ble bygget til kroningen av kongeparet i 1922. Kirken er bygget som et gresk kors.

Med tog tar det 6 1/2 time til Bucuresti. Tider og priser finner du på www.cfr.ro Det er greie bussforbindelser til Cluj 100 km unna og til Sibiu 70 km fra Alba Iulia.

HOTEL PARC og HOTEL TRANSYLVANIA er to av flere gode hoteller i byen. Disse og flere finner du på www.tourneo.ro . En større campingplass med billige rom finnes ca 3 km sør for byen og har navnet Hanul Dintre Saleii.

Alba Iulia er interessant og sjarmerende for den som er opptatt av rumensk og europeisk historie.

Bestill lignende reise