Brasov - Romanias vakreste storby

Sibiu og Sinaia blir av rumenerne selv sett på som Romanias vakreste småbyer. Av rumenske storbyer er Brasov i en klasse for seg selv; en middelalderby som påfører den besøkende samme estetiske nytelse som polske Krakow og skotske Edinburgh.

Kategori:
Tags: 

Kommer du som reisende direkte fra Bucuresti eller Constanta, er Brasov en ren velsignelse i form av urban beherskelse, orden, kledelig stolthet og historiske bygninger som lever.

Brasov ligger i hjertet av Romania geografisk, men også kulturelt og politisk. Både byen selv og omgivelsene er noe av det vakreste og hyggeligste Romania kan by på. Med base i Brasov kan du på en uke få med deg det beste på Romanias turistmeny.

Hele den gamle bykjernen er avsperret for biltrafikk og man kan vandre ubesværet på slitte brosteinsgater - og beundre den gamle sakserbyen som syder av det beste i rumensk kultur og arkitektur.Markedsplassen er byens sentrum der alle møtes.

Keiseren av Østerrike-Ungarn døpte byen Kronstadt og så på byen som en perle i sitt keiserrike. Kunst- og foretningslivet i byen blomstret, og perioden danner grunnlaget for det Brasov er i dag. Byen har også søkt om å bli EUROPAS KULTURHOVEDSTAD 2021 med slagordet "Europa Corona"

Byen er i dag en moderne handels- underholdningsby med store planer for framtida. En ny motorvei til Bucuresti og en internasjonal flyplass er på trappene. Det har heller ikke vært vanskelig å få utenlandske investorer til planene. Tyskerne står i første rekke.

Brasov er reinere, mer strukturert og velfungerende enn de fleste andre rumenske storbyer. Her er færre tiggere og folk ikke så pågående med gateforretningene sine - som f.eks i ved kysten. Sentrum i Brasov er en liten oase i et land som strir med å komme seg på beina.

Det finnes det fattigdom i Brasov også. Man ser den i blokkområdene i utkanten av byen og ved jernbanestasjonen, men elendigheten er ikke dominerende.

Brasovbeboerne er stolte og nonchalante til omverdenen, men det er nesten godt i et land der folk vanligvis bare klager over hvor ille alt er. Eventuelle frustrasjoner skjules i et småkultivert kulturliv, en prat på cafèen eller en tur i fjellområdene rundt.  

Boligprisene i byen nærmer seg nivået i Bucuresti, for de med penger synes det er stas å ha bolig nummer to i Brasov.

Brasov er et turistreisemål året rundt. Men ennå har ikke hotellprisene tatt av, det er mulig å finne hyggelig og rimelig overnatting nær sentrum. Unntaket er skistedet Poiana Brasov. På nettstedet www.olx.ro under rubrikken CAZARE IN REGIM HOTELIER " kan man finne gode leiligheter til rund 30 euro pr døgn for leie en dag eller flere, også i sentrum av Brasov.

Byen er omgitt av bakker og frodige marker som skrår oppover og blir til høye fjell. Skisportstedet Poina Brasov ligger rett utenfor byen og det er ikke langt til de mektige Bucegifjellene. Om sommeren er dette et flott turterreng-

Predeal og Sinaia er heller ikke langt unna. Med en bil kan du også på et par timer ta deg over fjellene og ned i Argesdalen.

"Draculaslottet " Bran er bare en kort 20 minutters kjøretur unna. Sighisoara og Targu Mures er også i kjøreavstand fra Brasov. Sighisoara er en av Romanias mest omtalte byer og fødested for Vlad Tepes "Dracula" - men Bran slott ved Brasov har blitt "Draculaslottet " verden over.

En stor bymur omga byen i gamle dager og det meste av den står igjen. Like ved muren går det som rumenerne kaller verdens smaleste gate. I området ligger også Romanias første registrerte skole.

Fjellet TAMPA kneiser over byen og man ta en fjellbane opp dit, gå innover fjellsiden og få en glimrende oversikt over hele Brasov, eller ta en middag på fjellrestauranten der oppe. Piata Sfatului er byens sentraltorg og er det fineste torget i landet omgitt av barokkfasader og utecafèer.

Brasovs kjente kirke, Den Sorte Kirke, sies å være den største gotiske kirken mellom Wien og Istanbul og ligger rett ved torget. Den kalles Den Sorte Kirke etter en stor bybrann da den ble svart av sot. Lutheranere i byen bruker kirken den dag i dag. Kirkeorgelet er unikt og har 4000 orgelpiper. I tillegg finnes en rekke andre kirker fra ulike kristne trossamfunn.

Alle severdigheter til tross, Brasov er Romanias moderne kulturby med dusinvis av puber, jazz-og bluesklubber og et par nattklubber. Årets høydepunkt er den årlige popfestivalen i august som fjernsynsoverføres til store deler av verden – utenom Skandinavia.

Byens symfoniorkester holder regelmessige konserter, det finnes en rekke teaterscener med egne oppsett og popkonserter arrangeres ukentlig i større og mindre format.

REISEINFO BRASOV

Brasov har 344000 innbyggere og snittemperaturen i januar er -8,4 C og i juli 18,8C. Retningsnummeret til Brasov er 0268. Turistinformasjonen ble lagt ned i 1999 pga økonomiske problemer, men flere private infokontorer har kommet i stedet.  

FLYPLASS | Brasov har ingen egen sivil flyplass, og flyplassen OTOPENI i Bucuresti er den nærmeste. Avstanden er 168 km og det tar ca 2 1/2t ime å kjøre strekningen. Hvis du ikke leier egen bil, er toget det enkleste.

Fra flyplassen Otorpeni tar du deg inn til jernbanestasjonen BUCURESTI NORD.  

Det går også minibusser hver time fra busstasjonen rett ved Gara Nord i Bucuresti til Brasov. En stor internasjonal sivil flyplass for Brasov er under bygging / planlegging. men som mye annet i Romania, det tar tid ...

Både private og statlige togselskap betjener linjen Bucuresti - Brasov.. Anbefales: Det private www.softrans.ro. Her kan du bestille plass onlineline og betalte til konduktøren.

Togbilletter ellers finner du online på www.infofer.ro , en site på flere språk og du kan kjøpe togbilletten online, printe den ut eller ta screenshot på nettbrettet eller mobilen og vise dette sammen med id til konduktøren.

TOG |  Brasovs hovedjernbanesstasjon heter GARA DE CALATORI og er plassert i byens kjedelige stalinistiske område. Men det er ikke langt til byens sentrum og en helt annen arkitektur. I passasjen under sporene finner du oppbevaringsrom og toaletter. Her også flere telefonautomater, en informasjonsdesk som er åpen 24 timer,små butikker, et apotek og i etasjen over sporet et par barer og en internettcafè. Buss nummer 4 går inn til sentrum, ellers er nok det enkleste en taxi der du har avtalt pris på forhånd. Utenfor hovedinngangen til jernbanestasjonen er det flere butikker og boder som selger det aller meste du trenger til reisen. Raske nye tog til Bucuresti flere ganger daglig.

BUSS | Busstasjonen med internasjonale avganger er  plassert ved parkeringsplassen utenfor jernbanestasjonen eller utenfor HOTEL ARO i sentrum. Kommer du med buss fra andre deler av Romania, havner du på en av de andre busstasjonene i byen vanligvis

Hiking er ganske vanlig i Romania og også relativt trygt. Det fungerer, fordi det forventes at du spleiser på bensinen om du blir plukket opp.Selv om regjeringen nå har gjort hiking ulovlig - som et av de få landene i verden - har det dukket opp et lovlig alternativ online www.blablacar.ro - ridesharing på rumensk vis.

• TAXI - fire ulike selskaper: CCB/Taxi M tel 414141

• BILUTLEIE: SUNTOURS/AVIS: Piata Sfatalui 18 474179, HERTZ 471485, EUROPACAR 474348

PARADISUL AQUATIC i Brasov er et vellykket badeland utendør og innendørs for bruk året rundt, inkludert et hotell.

SPORT |

Skøytehall: OLIMPIA, friluft. Str.Cosbuc #2

Treningssenter: Alfa-Senter Fitness Bdul Grivitei 73-75

Svømming: BAIA ORAS ENEASCA Str.Prundului 2, hallen tilbyr også massasje. Lås inn sakene dine i skapene.

Svømmhall med olympiske mål: SALA SPORTURILOR Bdul Garii. Også baskeballbaner.

EXTREME SPORTS kan bli arrangert av en delvis engelskfinasiert velferdsklubb som kaller seg OVER THE WALL, Hjelper deg med privat overnatting på bondegårder også.

RESTAURANTER | Rundt markedsplassen vrimler det av gode spisesteder både ute og inne.Terassen ved Operaen koselig om sommeren.

Rumensk kjøkken: BLUE CORNER, CEASU RAU, CERBUL CARPATIN og GUSTARI.

PANORAMIC på toppen av Tampafjellet med utsikt over hele Brasov burde ha vært en topprestaurant, men dessverre er det bare utsikten som gir opplevelse her. Søvnig personale og en tilsvarende sovende meny. Merkelig, siden stedet er unikt plassert i turistbyen Brasov. Men det sies at stedet ikke helt har kommet seg etter sjokket da eieren stakk av til utlandet med alle pengene.

POIANA BRASOV

Det tar ca 30 minutter å komme seg fra sentrum i Brasov by til heisene i Poiana Brasov med buss eller minitaxi. Mest trafikk er det selvfølgelig i vintersesongen. Vi anbefaler FORMIDDAGEN og at man er ute tidlig. Køene ved heisene nederst i området blir lange når klokka blir 11 -12. Alt utstyr kan leies der og da fra flere utleiere.

Prisnivået er omtrent halvparten av det man må ut med i Norge. Noe av utstyret kan virke slitt, spesielt hvis du får det som er igjen seint på dagen.

Heissystemet er basert på gondolbaner som bringer deg til de høyeste toppene. Stolheiser og skitrekk i de mindre løypene, og helt nederst finnes babylifts og skiskoler. I dette området er det også nattkjøring med lysløyper.

Ved sterk vind stenges de øverste gondolbanene. Skylaget kan ofte ligge lavt og i så fall passerer gondolbanene over dette til sola. Off-piste er populært, men snøsituasjonen varierer mye fra toppene og nede i dalen, - og bare partier gjør kjøringen dristig nederst. Pulversnø finner du mer av i Sinaia enn i Poiana.

LINKER

www.predeal.ro

www.cagead.ro

www.antrec.ro Nasjonalkontoret for økoturisme i Romania    

www.brasov.ro

www.poianabrasov.ro  Skisenteret

Die Schwarze Kirche

Bestill lignende reise