Cluj Napoca

Byen har alltid vært et handelssentrum og på 1800-tallet også Transilvanias hovedstad. Tyske og ungarske overklasser har satt sitt preg på byen, og det store flertallet av rumenere i byen ble undertrykt helt til Romania fikk tilbake byen og provinsen i 1920. Mange ungarere rømte. Noen kom tilbake da Hitler ga Transylvania tilbake til ungarerne i 1940. De etniske motsetningene i byen har alltid vært synlige, men kommunistene holdt lokk på de fysiske konfliktene.

Kategori:
Tags: 

CLUJ NAPOCA er en storby som er et trafikknutepunkt for hele nordvest-Romania, en by som har en betydelig industri og er et utdanningssenter med 30000 studenter. Byen er fredelig, atmosfæren avslappet og arkitekturen i byen er storslått. Byen har 330000 innbyggere, og med så mange studenter et aktivt kultur-og underholdningsliv.

Byen har alltid vært et handelssentrum og på 1800-tallet også Transilvanias hovedstad. Tyske og ungarske overklasser har satt sitt preg på byen, og det store flertallet av rumenere i byen ble undertrykt helt til Romania fikk tilbake byen og provinsen i 1920. Mange ungarere rømte. Noen kom tilbake da Hitler ga Transylvania tilbake til ungarerne i 1940. De etniske motsetningene i byen har alltid vært synlige, men kommunistene holdt lokk på de fysiske konfliktene. Ceausescu plusset på navnet Napoca for å understreke at byen er rumensk. I dag lever ungarere og rumenere sammen uten store problemer, selv om ytterliggående nasjonalister har begått handlinger som har irritert motparten. Cluj Napocas historie er nær knyttet til Romanias historie. En tredjedel av byens innbyggere har ungarske røtter.

Severdigheter i Cluj er Kunstmuseet, St.Mihaikirken, Kunstgalleriet, Den ortodokse katedral, Det transylvanske historiemuseet, Den botaniske hagen og ruinene av den gamle bydelen - for å nevne noen. Synagogen til minne om de deporterte er verdt et besøk. Her hedres de 16700 jødene fra Cluj som ble sendt til Auswitch i 1944. I byens ghetto bodde det 18000 jøder inntil da.

‍St.Mihaikirken

Bebes-Bolyai Universitet i Cluj har et zoologisk museum, og i " Institutul de Speologie Emil Racovista" finner vi utstillinger om biologen med samme navn.RACOVISTA var med vår norske Roald Amundsen til Sydpolen.

UNIVERSITETET I CLUJ ER DET ENESTE UNIVERSITETET I ROMANIA SOM GIR STUDIER I NORSK. Ca 100 ELEVER STUDERER NORSK I CLUJ HVERT ÅR.

Cluj har en rekke kultursentrer fra flere land; Tyskland, USA, England og Frankrike. Bokhandlerne er også de beste i Romania og det finnes dusinet av dem rundt Piata Unireii.

Bestill lignende reise