De rumenske badebyene - en kort oppsummering

I denne artikkelen skal vi si litt om de ulike strendene langs den rumenske Svartehavskysten, selv om vi er vel vitende om at de fleste turistene blir værende pladask på Mamaiastripa.

Kategori:
Tags: 

I denne artikkelen skal vi si litt om de ulike strendene langs den rumenske Svartehavskysten, selv om vi er vel vitende om at de fleste turistene blir værende pladask på Mamaiastripa fordi Mamaia promoteres alle veier som Romanias beste og heftigste badeby. Er du kun ute etter " "reis, spis, bade, sole og vær glad" og har et fett kredittkort - er Mamaia et greit valg. Men du går glipp av det virkelige Romania. Er du interessert i hvordan vanlige rumenere lever og ferierer, - og vil feriere svært billig - må du lenger sør eller lenger nord for havnebyen Constanta.

Det store skillet mellom rumenske strender går på vedlikehold, service og hvor tettpakket det er av folk i toppsesongen. Noen strender er utrolig rene, andre rett og slett en søppeldunge, noen tettpakket som i en sardinboks og andre helt overlatt til seg selv.

Den rumenske riviera regnes fra Navodari og sørover via Constanta til Vama Veche, men de flotteste strendene naturmessig ligger nord for Mamaia og Navodari mot Donaudeltaet som en halvt bevart hemmelighet. Kronglete kommunikasjon, flo og fjære, reservatrestriksjoner og terroristjagende NATO-soldater på treningsøkter gjør tilgangen til disse ukjente strendene nesten umulig for en turist på jomfrureise. -  Men skulle du ha hellet med deg og få en lokalkjent til å ta deg med til disse endeløse strendene opp mot Ukrainagrensen så er det bare myggen som kan gjøre deg ubegeistret. - Og det blåser som regel, noe myggen ikke trives med. Så når jeg videre omtaler den rumenske rivieraen, så har jeg ikke tatt med selve godbiten; disse lite besøkte strendene nordøstover.

Så hvis du ikke bryr deg om livlige strender. men vil ha noe mer for deg selv, kan du hoppe over omtalene nedenfor og sjekke linken www.plajacorbu.ro

Hvis du vil vite mer om de tradisjonelle badebyene, er avsnittene under noe for deg

Hvis vi starter lengst i sør ved grensa til Bulgaria så er man fortsatt i fylket Constanta.

VAMA VECHE er bohemenes og hippienes strand - eller stedet vil i alle fall være det. Problemet er bare at det ikke finnes noe særlig med bohemer og hippier i dette landet. Men alle kan jo late som på sommerstid. Vama Veche er en knøttliten landsby med en kultstrand

som ikke er noe spesiell i seg selv, men som med sine campingstoler, telt og fiffige matserveringer absolutt er et trivelig sted å være. Noen få dager. Nakenheten kan forstyrre den bluferdige, men sådanne frekventerer neppe dette området uansett. Konserter nattestid gjør Vama Veche livlig døgnet rundt. Aldersgruppene er allsidige ( i motsetning til Costinesti) , her er nudister i pensjonsalderen og hippe nymfer fra Bucuresti med muskel-Casanovaer på slep. Og amerikanske studenter som lurer på om de skal kaste tekstilene og late som de har glemt at de kommer fra moralbeltet. Stranda ryddes manuelt, men ikke systematisk, så leftovers fra siste partyrangel dukker opp her og der. Servicen til de som selger noe er upåklagelig. Vama Veche er folketett i helgene og medio juli til medio august. "Vama"  er ikke like billig som før, under sesongåpning første mai har prisene ligget på Mamaia-nivå.

Videre opp langs klippene ligger DOI MAI, en fiskerlandsby med noen strandstriper gjemt inne blant klippesteiner. Direkte skittent og falleferdig. Ingen restauranter av betydning og fiskebåter og campingturister dominerer uten å fylle opp småstrendene.. For å si det rett ut; søpla flyter. Og det er lite med folk. Lokale sjefer lover at det skal bli bedre neste år. Hvert år.

MANGALIA er en by med 40000 innbyggere og en fin strand dekorerer denne helt spesielle og stolte havnebyen  Mangalia er hvit, ren og pen, og det samme er strendene. Stranda i sentrum ligger som et beslag nedenfor byen med gode restauranter, butikker og suvenirsjapper. En asfaltert strandpromenade gjør at man kan gå videre til andre strender lenger nord. Stranda rengjøres manuelt, men systematisk av kommunalt ansatte.

I helgene er det mye folk på strendene, men sjeldent trangt. Man skal være bra kresen hvis man ikke blir glad i denne lille og vakre kystbyen som har det meste av hva en turist måtte ønske seg, uten å virke prangende. Den rumenske marinen ligger rett ved, og Mangalia-beboerne er vant til fremmede fjes på gatene til alle årstider. Byen har også en rekke småelegante og gode restauranter i alle prisklasser. Et par hoteller i toppskiktet har spesialisert seg på reumatismebehandlinger og de ligger i gåavstand til strendene. Utendørs svømmebassenger er det derimot ikke mange av i Mangalia.

Strendene slynger seg norover og blir til badebyene Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter og deretter er vi i Neptun. Saturn og Venus er egentlig en forlengelse av Mangalia, men blir oppfattet som egne badebyer. Saturn har et trivelig sentrum, noen lekre mellomklassehoteller og har en stigende stjerne ryktemessig blant rumenske turister sammen med Venus. TV-stasjonene kappes om å sende herfra sommerstid av en eller annen grunn. Pene damer mimer

og danser halvgod aerobic utenfor disse hotellene på rumensk frokost-TV i hele juli. Mange av de renoverte hotellene har gode bassengområder, noe som ikke alltid er tilfelle i de andre badebyene. Selve strendene er små og laget delvis av menneskehender. Renholdet er akseptabelt i Saturn, så som så i Venus og rotete i Jupiter. Ingen av badebyene er overbefolket og prisnivået er lavt.

Jupiter er mer eller mindre en campingby dandert med budsjetthoteller og ligger nesten i innfarten til Neptun.

Før Jupiter ligger den nyeste badebyen Cap Aurora, på en odde med et par lekre hotellkomplekser og ellers bare hav, vind og et dusin strandbarer. Her er det rent og pent, men kjedelig hvis du er ute etter LITT natteliv. Alt dreier seg om hotellet der det er godt med plass - og et par tyske turister sammen med noen rumenske familier med penger. Cap Aurora er nesten så anonym det går an å være som badeby. Vil du gjemme deg bort og lese et bibliotek på ferien, kan dette være et alternativ

Neptun derimot har alt det de ovennevnte byene ikke har, natteliv, fordums storhet, status og flere forsøk på storrenovering. Et par av kystens heftigste nattklubber ligger her. En

kommunistisk laget lagune utgjør et vellykket innslag i strandlivet i sentrum. Her er parker, butikker og hoteller i alle kategorier. Strendene er rene og godt vedlikeholdt, i alle fall i deler av sesongen. Et av Ceausescus sommerpalasser ligger her og blir nå brukt som statsministerens sommerbolig. Så litt har d'herrer å takke diktatoren for. Når Neptun svinger seg nordover blir stedet kallt Olimp. Olimp har fine strandbukter, tre store hotellkomplekser som huser det meste og er tilbakelent og preget av diskret latmannsliv. Det er sjelden folksomt på strendene. Man kan gå fra Neptun til Olimp uten problemer.

Costinesti er neste badeby nord for Olimp. Dette er og blir en studentby sommerstid. Utrolig populært blant alle rumenere i alderen 16 - 25 og etter 15.juli så overfylt og trangt som et italiensk Rimini. Her finnes noen gode hoteller, men privat innkvartering, moteller og pensjonater dominerer - sammen med teltfolket. Stranda i sentrum er overbefolket sommerstid, men klippene i utkanten har plass til den som vil være litt for seg selv. Stranda er forferdelig skitten. Sist sommer var dette en regelrett søppeldunge. Det fløt av skrot og ingen virket bekymret. Overfylte søppeldunker så ut til å være etterlatt siden 1.mai da studentene invaderer byen for å feire sommeren i tre dager - for så å komme tilbake i juli. 2005 ble deler av badebyen rammet av flom, og byen ble renovert delvis uten at de har klart å fikse en effektiv søppelordning.

Ute i havet ligger en gammel skrothaug av et skip. Siden ingen vil flytte det, brukes det som stupebrett for spreke atleter. Nattelivet er fjortispreget med unntak av et par bluesbarer. Rivieraens største utediskotek finnes her og pubene sopper opp med eller uten lisens. Er du over 30 her føler du deg gammel. Vinterstid er Costinesti en spøkelsesby å regne, I august en åpen sardinboks i sola. For unge rumenske ungdommer som ikke har lommebok til å feriere i Mamaia er Costinesti det cooleste ved en rumensk kystsommer.

Eforie Sud derimot huser helst de over 30, og den rumenske arbeiderklassen med familier. Her ligger et par feriekolonier for barn og et dusin billige hoteller. Og et par skikkelige trivelige bungalowbyer gjemt inne i skogen. Dette er good value for money, så her kommer ofte russiske turister fra den øverste Moskva-mellomklassen. Alt er billig i Eforie Sud, svært billig. Men kvaliteten varierer. Både på restauranter og serviceutbudet. Liker du ræl er det to markeder her som nærmest er som loppemarked å betrakte.

Utsikten fra kanten i sentrum og ned mot strendene er flott, og i toppsesongen er det fullt på hovedstranda og romslig på de andre i begge retninger. Men dessverre, renhold av strendene er delvis fraværende. Her er det stedvis skittent, om ikke fullt så ille som det har vært i Costinesti. Men de romslige bulevardene og parkene i denne underlige feriebyen er oaser på hete sommerdager når man vil komme unna andre overfylte badebyer.

Eforie Nord er en by med et eget liv også vinterstid. Etter Mamaia er dette det mest populære badestedet - for rumenere. Byens befolkning 8-dobles i juli, med alt hva det innebærer av trafikkaos og folkeliv. Nattelivet er variert for alle i alle aldre, diskoteker, teater, kinoer, dans på hotellene og den kjente folklorerestauranten Nunta Zamfirei.

Resturanttilbudet er stort og variert. Sammenlignet med Mamaia er det billig i Eforie Nord - og veldig Romania. På godt og vondt. Flaue kinaprodukter og svette smultringer preger strandbodene og den lokale fattigdommen kan plutselig slå mot deg på offentlige steder. Hovedstranda heter Bellona og her kryr det av folk og strandaktiviteter. Og i perioder søppel. Lenger sør er en rufsete nudiststrand. Men bortenfor denne finnes det noen nydelige strender nesten ubesøkt av massene. Andre veien er det folksomme strender med moloer og langrunne partier. En høy promenaderute hever seg over badebuktene og her er det et yrende folkeliv kveldstid. Mens Mamaia er det strømlinjeformede badebyalternativet, er Eforie Nord det mest rumenske. Og kanskje den mest fascinerende badebyen siden folk som kommer hit en første gang stadig returnerer.

Sommeren 2014 åpnet et badeland på Belonastranda. Badeparken reklamerer med at det er Efories svar på Aqua Magic i Mamaia, men det er det absolutt ikke. Minimalisert, dårlig organisert, trangt om plassen og støy fra tre PA-anlegg samtidig.Du har det bedre på strendene i badebyen.

Techirghiol er ingen badeby per se, men en tyrkisk-rumensk landsby ved en saltvannsinnsjø med samme navn - 4 km fra Eforie Nord. Rumenske pensjonister bader nakne i innsjøen i den troen at det hjelper mot alderdom og muskellidelser - sammen med et mindre antall campingnudister. Gamle badehus ligner i dag mer ruiner av svunnen glanstid, og søppelskrot rundt om hjelper ikke på inntrykket. Dette gjelder delen som grenser mot Eforie rett nedenfor jernbanestasjonen i Eforie Nord. I andre enden er standarden en helt annen. Her ligger et av Romanias mest kjente behandlingshjem med basseng, leger, spesialister og egne strender. Alt i en enkel, men ryddig setting til lave priser.

Constanta by har sin egen strand som påfallende nok heter MODERN. Her er det fullt av bymennesker etter arbeidstid og i helgene. Ellers er stranda dominert av en lett miks av arbeidsledige, unger med skolefri, et titalls fiskere og et dusin lystbåteiere som pusser lakken på havseilerne sine. Salmonellabakterier er funnet i havet her og det er stadig bråk i mediene om denne strandstripa. Ikke så skittent som tidligere likevel og en viss sjarme. Og her kan du i alle fall føle deg alene som turist blant de innfødte. Siden stranda ligger midt i byen kan du gå til alt i sentrum, også videre til Casino og akvariet. MODERNs største pluss er beliggenheten.

Mamaia er og blir Romanias ypperste badestripe. Størst og mest moderne, og absolutt den reneste. Her renses sanden med maskiner hver kveld. Her er badepark og gondol, lassevis med barer, diskoteker, restauranter og butikker. En utekino finnes også. Et El Arenal-Mallorca i Romania. Hoteller finnes i alle kategorier og snart er alle renoverte og lekre. De fleste ligger rett på stranda.

Mamaias negative side er en uhemmet overprising på enkelte steder, men alternativer finnes av både spisesteder og bassengområder. Nær Constanta er det mer folksomt og rumensk enn lenger nord. Denne biten kalles ofte Perla-området og her er det et slags sentrum med badeparken Aqua Magic, gondolbanestart, butikker og små markeder. Denne sørenden av Mamaia går over i en tivolipark og en ferielandsby med hus fra alle rumenske regioner, og deretter er du så å si i Constanta by.

Et par kilometer lenger opp er Mamaia sentrum rundt det som i gamle dager var utekinoen Albatross -  med en bred gågate, masse gode restauranter, fontener og butikker.På den nordlige delen er det rolig og tilbakelent.

Etter Caramain-hotellene og en del megastore stranddiskoteker flater bebyggelsen i Mamaia ut og man passerer en uoffisiell nudiststrand før et par kilometer med nye hotellbygg bringer deg til Navodari Camp og byen Navodari.

Konserter og påfunn arrangeres over hele stripa, men mest i andre enden mot Constanta by. Helt topp? Ja, egentlig, men akk så lite rumensk og stadig dyrere. Selv om reiseoperatørene med kors på halsen sier at det er billig i Mamaia, så sammenligner de kun med norske priser. Prisene i Mamaia er ofte det dobbelte av hva de er f.eks i Eforie. Men selvfølgelig koster det også å oppdatere en hel badeby slik de lokale myndighetene har gjort i Mamaia. Og alt er svært vellykket og gjennomført til Romania å være. Tigging og salgmas på beachen er nesten borte i Mamaia og prostitusjonen jaget bort fra fortauskantene til usynlige arenaer.

Navodari er industribyen som har blitt badeby.Nord for Mamaia kan man gå til strendene i Navodari. Strekningen utbygges stadig og Mamaia og Navodari går snart i ett. En bred

motorvei kommer også mellom de to byene. Deler av buskskogene i området er nå fjernet og nye ferievillaer og giganthoteller bygges. Hvis man jogger langs strandkanten mot Navodari passerer man to av kystens største nye hotellkomplekser PHOENICA og REGIA før man ender opp ved to campingplasser og en stor feriekoloni for barn. Her er det lokalt preg på strandlivet og relativt godt med plass - bortsett fra i helgene midtsommers. Helt rent er det ikke, men ikke direkte skittent heller.

Kystens coming badeby er Corbu, denne halvlange landsbyen 5 km nord for Navodari. På stranda skal tyskerne investere i småhoteller og villaer og her er et yrende lokaltliv i toppsesongen - men romslig og ryddig likevel.. Med strandservice og det hele- og lite promotert, trolig bevisst for at de som gjester PLAJA CORBU skal ha ro og fred.

Selv tar vi turen enda noen kilometer nord til vår favorittstrand. Men den nevner vi ikke her i håp om at storhotellene overser dette paradiset i strandkanten.

Bestill lignende reise