Deltaet

Romanias våtmarksområde i grenselandet mellom Romania og Ukraina er Europas største i sitt slag, og en reise hit gjør besøket i Romania til noe helt ekstra.

Kategori:
Tags: 

EUROPAS STØRSTE VÅTMARKSOMRÅDE

Vakkert, stille, glødende fuktighett om sommeren - og iskaldt og surt om vinteren; uansett folk og dyr som lever der ute har tilpasset seg alle naturens vendinger. Også flom som har rammet Donaudeltaet spesielt de siste to årene. Men som de lokale innbyggerne sier: Det er Gud som bestemmer været.

Det gigantiske sumpområdet har også vært gjenstand for grensetvister mellom Romania og Ukraina siden terrenget flyter - bokstavelig talt. En disputt mellom Ukraina og Romania ble løst i Haag tidlig vinter 2009 og dermed er grenseoppgangene avklart.

Deltaområdet har en sammensatt historie. Denne siden inneholder kun basisinfo om dette området.

Donaudeltaet er 5800 km2 med elver, kanaler, sump, innsjøer og øyer.

Slam og mudder øker Romanias areale hvert år. Statistikken sier at 15000 innbyggere bor i selve våtmarksområdet, noen av folkegruppene lever utelukkende i sumpområdene.

FN og UNESCO har Deltaområdet på listen over de 300 områdene i verden som skal bevares på grunn av miljømessige og økologiske verdier.

Et yrende fugleliv dominerer området, der pelikanene er de mest markante. 300 sorter; derav terner, svaner, rødgjess og ender. Det finnes 75 fiskearter, og de lokale fiskerne utnytter kaviaren, havkatten, karper, sild og abbor.

Honning og vannmeloner selges også av lokalbefolkningen langs breddene.Ulv, slanger og skilpadder finnes i enkelte Deltaområder.

Det beste utgangspunktet for turer i Deltaet er byen Tulcea.

Deltaområdet har tre hovedsjøveier. Det finnes ferjer året rundt. Ferjene har 1ste og 2nde klasse og er befolkningens hovedtransportmiddel.Området har et villniss av små kanaler og tilgrodde vannveier, så er du ikke lokalkjent, er det lett å image båte seg bort.

Den mest unike folkegruppen er LIPOVENI - folket. Dette er blonde etterkommere av russere som utelukkende bor i sumpområdet. De kom dit i 1560 fra Moskva og oppfatter seg som "rettroende". Noen bor på sumpøyene, andre i husbåter. Mange har flyttet inn til byene, men mange eldre er blitt boende igjen ute i sumpen.

Flere besøk i Donaudeltaet har lært oss at planlegging og forhåndskontakter er helt nødvendig. Drar man på måfå til Tulcea - eller med en charterpakke via turoperatøren, ender man gjerne på en 4-5 timers sightseeingtur uten å se noe mer enn vann, noen pelikaner og hytter på de passerende øyene.

Knepet er å komme seg unna hovedvannveiene, og inn i selve nettverket av smale og tilgrodde kanaler. Samtidig er det viktig at turen inkluderer lengre stopp på noen av de bebodde øyne. En invitasjon inn i en av husbåtene må du heller ikke avvise. En tur i Deltaet krever minst to dager.

Er du ivrig fisker og har masse tid, er en tur med lokale fiskere det beste tilbudet. Det går an å stikke i havna tidlig morgen og spørre seg fram. De forventer at du betaler på forhånd, gjerne i utenlandsk valuta. Her ute er man litt etter i troen på landets egen valuta.

Ellers arrangeres det spesialturer for folk som vil studere ulv, reptiler og skilpadder. Hvis du tar kontakt med et lokalt byrå, så gjør det klinkende klart hva du vil oppleve. Området er enormt stort, og du opplever ulik vegetasjon og fauna innenfor den regionen som kalles Deltaet.

" Romania er fortsatt et relativt uvanlig reisemål for utenlandske turister. De som tar turen lar seg imidlertid begeistre av historiske byer og dramatiske legender i Transilvania. Andre har oppdaget at hovedstaden Bucuresti passer ypperlig for en billig langhelg, mens et fåtall finner veien ut til den ytterste delen av elvedeltaet. Her er det mye godt å vente."

Dette er en liten del av en veldig flott artikkel på 7 sider om Donaudeltaet i Romania. Journalisten Runar Larsen har vært på en 11 dagers informasjonstur organisert av VisitRomania sist september. Artikkelen var publisert i dag i Norges største reisemagasin , Magasinet Reiselyst

Artikkelen er veldig godt skrevet og det kan være interessant å lese for de som vil oppleve noe absolutt nytt.

VisitRomania har flere pakker til Donaudeltaet. 

Bestill lignende reise