Eforie Nord

EFORIE NORD ligger SØR for Constanta | mens Mamaia ligger nord for storbyen | og er tvilling med den mindre badebyen EFORIE SUD.

Kategori:
Tags: 

Når man kommer fra Constanta flyplass passerer man en del rufsete bydeler i Constanta ,varehusene Selgros | Dedemann og en kjempebro over Donaukanalen ved Agigea før man kommer til vegetasjonen som er dottet rundt den trivelige landsbyen Eforie Nord. Trivelig først og fremst fordi den er det mest rumenske feriestedet av alle langs rivieraen. Eforie Nord en landsby med et eget liv også utover selve sommersesongen, og på den måten forskjellig fra de mange rent turistbaserte feriestedene langs den rumenske Svartehavskysten.

Eforie Nord er Romanias nest største badested, etter Mamaia. I motsetning til Mamaia har Eforie en ekte rumensk atmosfære der de innfødte turistene dominerer. Med litt overdrivelse kan vi si at utlendingene og de med store lommebøker drar til Mamaia. mens den rumenske middelklassen velger Eforie Nord.

Eforie Nord er et reisemål året rundt på grunn av behandlingene man kan få på de større hotellene på stedet. Helt siden 1893 har behandlingene rundt den nærliggende innsjøen Techirghiol vært sentrale i Romanias behandling av reumatiske lidelser. Det er to utendørs behandlingssteder i området i tillegg til alle hotellene.

Om sommeren sjudobles folketallet. Mens Eforie Nord har 7000 faste innbyggere er folketallet i august i snitt rundt 49000. Det sier seg selv at innbyggerne lever på inntektene fra sommersesongen resten av året.

Tyske og engelske pensjonister satte sitt preg på byen under kommunismen, men i dag dominerer den rumenske middelklassen og byens egne innbyggere. Tyskerne og franskmennene på ferie i Eforie bor i dag stort sett på hotellene Astoria og Europa

Det bygges mye i Eforie Nord og ambisjonene er klare: Å utvikle turismen til det den var i 70-årene.

Renoveringen tok fart sommeren 2004 og nå flere år etter er Eforie Nord på vei til å bli en moderne og oppdatert badeby som klart utklasserer Mamaia på det rumenske turistmarkedet. Først og fremst fordi Eforie Nord er billigere - og ligger så nær Constanta at turistene lett kan benytte seg av både storbyens tilbud - og også besøke aktivitetene i Mamaia - som f.eks badelandet Aqua Magic.

Megahotellet ANA EUROPA midt i sentrum er typeeksempelet på hva Eforie Nord kan tilby.. Svømmebassenget til Europa er badebyens beste. ( ****) - og spa - annekset er et av Romanias beste og ikke dyrt. Det er også bygget leiligheter med utsikt rett til hovedstranda og det er et alternativ til den rene hotellferien for turister som kommer igjen og igjen. Men billighotellene dominerer fortsatt, og mange riktig gode minihoteller kan tilby god standard til en rimelig penger.

Helt i andre enden av skalaen kan du finne enkle husrom med eget bad og kanskje et lite tekjøkken til en veldig lav pris. Mange tilbyr "cazare" - ikke minst pensjonister med god plass og liten pensjon.

Gjennomsnitttemperaturen i juni er + 22C og sola skinner i snitt 10-12 timer daglig om sommeren. Brisen fra havet gjør det aldri plagsomt varmt, selv om tempen ofte kommer opp i 30 - 35 grader midt på dagen. Klimaet i Eforie Nord er helt spesielt der stranda ligger som en stripe mellom Svartehavet, innsjøen Bellona og innsjøren Techirghiol. Ofte kan det regne i nabobyen Constanta 10 km unna, mens sola skinner i Eforie.

Sentrum i EFORIE NORD ligger mellom innsjøen Techirghiol og havet, på en klippe som kaster seg fram mot sjøen i en høyde av 30 til 25 meter. Stranda er 3 km lang og inndelt i soner med moloer som beskytter mot de verste strømningene. Sentrum regnes fra taxistasjonen og busstasjonen og opp til markedet, og deretter i gatene ned mot stranda eller andre veien i retning Techirghiol. Bypreget er begrenset.

Det er 10 km til Constanta og dit kommer man lettest med bil på E87. Det går også tog, og Eforie Nord er et stoppested på toglinjen Mangalia - Constanta - Bucuresti og gjør det dermed  lett å komme seg til alle deler av Romania. Togtider og priser finner du på www.infofer.ro

Som sagt tidligere har Eforie Nord  og de andre badebyene kommet helt i skyggen av den raske og enorme oppussinga av Mamaia. Blant rumenere er Eforie Nord sett på som billigvarianten av en badeferie ved Svarthavet, og prisene i landsbyen kan mange ganger være 30-40% under det man må betale i Mamaia. Da snakker vi om mat og drikke på stranda og i sentrum, ikke hva man må betale på de gode hotellene.Siden den rumenske middelklassen dominerer bybildet, blomstrer gatesalget av klær og strandeffekter - alt til svært lave priser. Ofte er kvaliteten så som så, men det er ikke Eforie alene image om. Tilbudene skulle dekke behovet i alle fall i ferieukene. Og vil man ha standarden hevet noe, kan man alltid ta bussen til Constanta og varehusene der. Og www.selgros.ro er et steinkast unna. Eller www.real-hypermarket.ro litt utenfor Constanta.

I bakkehellinga over strendene i Eforie går en asfaltert strandpromenade. Mot Constanta ender den mot den gode restauranten Acapulco og andre veien går veien over til Eforie Sud og et par nudiststrender. Strandpromenaden har et yrende liv etter solnedgang og rumenernes favorittaktivitet "ut-å-se-på-turistene" får fart her. "Plimbare" på rumensk.

Eforie Nord har et titalls diskoteker, noen av dem ute og nede på stranda. I tillegg har et par hoteller dans til levende musikk for den noe eldre garde, og folklorerestauranten Nunta Zamfirei - kjent over hele Romania - ligger litt i utkanten av sentrum. Her viser man et teaterbryllup i rumensk tradisjon og har folkedansoppvisning mens gjesten spiser og drikker det han eller hun orker til en kuvertpris. Avslutningsvis får gjestene anledning til å prøve seg på lokal danseteknikk. Hyggelig hvis man er flere i selskap.

Post og telegraf ligger rett bak busstasjonen i en liten blå villa, og det er også et par internettcafeer i gågata ned mot Bellonastranda og ved busstasjonen. Butikkene finnes på begge sider av stasjonen, og i sidegatene. Restauranter og spisesteder finnes overalt, men kvaliteten på maten kan variere mye. Av en eller annen grunn mer her enn på de andre badestedene.image

Servicen varierer også mye. Kjente  sier at mange restauranter bare regner med rumenske gjester og at disse ikke er så kresne som utlendinger. Men utvalget i Eforie mht restauranter er så stort at du alltid vil finne noe du liker. Restaurantene i sentrum som er oppe året rundt er ofte av bedre klasse enn de som driver rett på stranda kun i sommermånedene. Dette er noen gode restauranter i Eforie: Rubin, Cheers, Imperial, Grand og Acapulco.

Eforie har også fått mye pepper for forsøpling og skrot på de offentlige stedene, men borgermesteren skal ha fått klare instrukser fra det rumenske vanndirektoratet til årets sesong. Og strandtraktorer som siler sand og ryddetropper som i Mamaia har blitt observert i det siste.

Siden Eforie Nord også er en vanlig landsby, er den synlige fattigdommen til stede på en direkte måte i noen områder. Det er ikke helt uvanlig med tiggere, og de fleste er ikke av den profesjonelle sorten. Det er trist å se unge og gamle leite i søppeldunkene etter mat. Dette kan komme tett på i en liten landsby som Eforie Nord. Når det er sagt, har dette blitt bedre de siste årene - og profesjonelle tiggere som "besøker " badebyen sommerstid blir ofte tatt hånd om av turistpolitiet. Rådhuset har også åpnet et gammelt hotell for å hjelpe lokale uteliggere med dusj og mat, vel vitende om at sosial nød ikke hjelper turismen i området.

Eforie Nord har en aktiv piata der det selges grønnsaker og frukt - og klær og sko i bygningen rett ved. Prisene på markedet er ofte høyere enn i butikkene. men kvaliteten utmerket.

Av mer hyggelige ting kan nevnes det svært gode utbudet av tennisbaner, og at sommeramfiet arrangerer teaterforestillinger og konserter så å si hver kveld i høysesongen. To utekinoer finnes også med filmer med orginallyd og rumenske undertekster. Navnet er CINEMA NEON. Den andre er CINEMA PERLA. Den siste er en miniutgave av NEON.  Programmet finner du på www.port.ro under "Constanta"

Bestill lignende reise