FAQ

På denne sida finner du spørsmål som lesere har mailet til oss. Vi prøver å svare på alle spørsmål så langt råd er.

Kategori:
Tags: 

På denne sida finner du spørsmål som lesere har mailet til oss. Vi prøver å svare på alle spørsmål så langt råd er.

HVOR KAN MAN FÅ KART OVER DELTAOMRÅDET?

De fleste kart i Romania lages av Publirom.

De har flere kart over Donaudeltaet som selges i alle varehus og av bokhandlere over hele Romania

http://www.publirom.ro/harti.php

FINNES DET BYRÅER SOM ARRANGERER TURER I DELTAET?

Et byrå som arrangerer turer i Deltaet er contact VisitRomania.no

HVORDAN FINNER VI TRANSPORTTIDER I ROMANIA?

Et nettsted som sammenfatter buss- og togtider i Romania er www.autogari.ro | Websida har også en engelsk versjon. Billettpriser er også oppgitt på enkelte avganger, men legg på litt for sikkerhets skyld. Prisene er ikke alltid like oppdaterte som tidene. www.infofer.ro for bare togtider.

HVOR FINNER MAN RUMENSKE POSTKODER PÅ NETTET?

http://www.posta-romana.ro

HVA HETER ROMANIAS STØRSTE INNSJØ?

Den største innsjøen i Romania er Razimsom ligger ute i Europas største sumpområde, Donaudeltaet, på størrelse med Trøndelagsfylkene. Raziminnsjøen har en lengde på 415 km.

Donaudeltaet er et verneområde og har et sjeldent fugle-og dyreliv, blant annet Europas største koloni av pelikaner og gresslanger. Området er et av Romanias mest populære reisemål sommerstid. -Romanias største KUNSTIGE innsjø erLacul Bicaz på 40 km som ble skapt etter at en stor dam ble bygget i perioden 1950 - 1960 i nord- Romania. Innsjøen er utforsket av Costeau i 1984 med et par TV-programmer. Denne innsjøen er også et populært reisemål.

ER DET BADESESONG I MAMAIA MEDIO SEPTEMBER?

Badetemperaturen kan holde seg god og behagelig lenge, men været kan også være ustabilt. Mange strandbarer stenger rundt 1.september. Rundt 15.september har det stilnet av som om det skulle være rundt 1.mai. Aqua Magic holder oppe så lenge som mulig, og lengst i helgene når været tillater det.  Sommeren | høsten de siste sesongene har vært spesielt bra opp mot start oktober.

ER DET TRYGT Å HANDLE MED KREDITTKORT PÅ RUMENSKE INTERNETTSIDER?

I prinsippet gjelder de samme forholdsregler for internetthandel i Romania som hjemme. Man skal sjekke om nettstedene er registrerte og verifiserte, og på nettsteder som f.eks www.vodafone.ro er det ingen fare med å bruke kredittkortet sitt til f.eks å lade opp sitt rumenske kontantkort. I store og kjente nettbutikker er det også trygt.

ER BRAN OGSÅ EN BY I TILLEGG TIL AT DRACULASLOTTET ER DER?

Nei, Bran er en liten landsby, med et par hoteller, noen flere pensjonater og en omfattende oppfinnsomhet når det gjelder å selge Draculaslottet – som ikke er noe skremmende i det hele tatt. Slottet har fått nye eiere, men alt skal være som før. Også loppemarkedene rundt parkeringsplassen der turistbussene stopper.

NÅR ER DET SNØ I POIANA BRASOV ?

Vanligvis fra midten av desember til begynnelsen av mars. Forholdene kan variere mye fra år til år, også i Poiana Brasov. Skisesongen kan både være lengre og kortere. Romjula er høysesong siden mange rumenere tar seg fri mellom jul og nyttår.

ER DET BARE BUCURESTI OG TIMISOARA SOM HAR FLYFORBINDELSE TIL UTLANDET?

Nei, det blir stadig flere byer som får flyruter med utlandet. Sibiu, Iasi, Arad, Bacau og Tirgu Mures er noen. Disse byene betjenes mest av diverse lavprisselskaper og flyr ofte til Tyskland eller Italia. Constanta har mest charter og flyplassen der bærer preg av at USA/ NATO etablerer seg i området.

HVOR BESTILLER JEG RUMENSK SPRÅKKURS PÅ DATA?

CD- rom for begynnere og viderekomne bestiller du på www.eurotalk.co.uk  - Se ellers vår side om språkkurs.

ER DET BILLIG PÅ TAXFREEBUTIKKEN PÅ OTOPENI LUFTHAVN?

Det er billigere å handle typiske taxfreevarer i varehusene i byene; f.eks REAL, CARREFOUR eller SELGROS. Du kan sjekke prisnivå på sider www.real-hypermarket.ro eller www.carrefour.ro  Elektronikk etc: www.flanco.ro | www.germanos.ro

Kan man gå rundt i Parlamentsbygningen i Bucuresti på egenhånd?

Du kommer inn i en større foaje og kan se deg rundt der, men skal du se mer av palasset må du bestille en guide og/eller en billett som gir deg adgang til de andre åpne salene. Uansett vil du ikke få se alt, for bygningen er også landets nasjonalforsamling. Det finnes også områder med utstillinger. 

GÅR DET BUSSER FRA CONSTANTA TIL GALATI?

Ja, det går flere pr dag fra busstasjonen i Constanta. Dette er minibusser. Det finnes tider på www.autogari.ro . Det går også tog - om sommeren oftere enn vinteren. Busstasjonen ligger et steinkast fra jernbanestasjonen.

NORWEGIAN AIR HAR RUTER TIL VARNA I BULGARIA. HVORDAN KOMMER MAN SEG TIL CONSTANTA DERFRA?

Varna - Constanta er en kort strekning 165 km ca, men ikke beriket med god offentlig kommunikasjon.  Sommerstid derimot finnes det en del bulgarske og rumenske bussruter til - fra Romania, Privat transport eller taxi er en mulighet - og grensepasseringen er enkel etter at landene ble EU-medlemmer. Email oss for oppdatering,

FINNES DET NORSKKURS FOR RUMENERE I BUCURESTI?

Det finnes et sted som gir kurs både individuelt og i grupper. Sjekk denne websida: http://www.theecho.ro/ro2/despre-noi-contact.php - Ellers har Universitetet i Cluj Napoca norsk som studiefag.

FORETAR DEN NORSKE AMBASSADEN I BUCURESTI VIELSER ?

Nei, ifølge websidene til den norske ambassaden i Romania er ikke dette mulig.www.norvegia.ro

HVOR FINNER MAN BILDER FRA ROMANIA PÅ NETTET?

Et sted som samler opp ulike typer bilder er http://www.aboutromania.com/photos.html -

HVORFOR ER TRÆRNE LANGS VEIENE MALT HVITE VED STAMMEN?

Dette er en veimerking, de hvite stammene fungerer som lyse veistolper om natta. Det skal også være for å beskytte trærne mot større insektsangrep at de er malt på denne måten nede mot bakken. Disse tunge trærne står ofte på begge sider av veien som en allè - mens åkrene sprer seg vide utover ellers. I det siste er også malinga på disse trærne blitt EU-gul.

FINNES DET 3G I ROMANIA?

Ja. Hele veien. Og 4G. Det andre landet i Europa som innførte 4G

HVORDAN KOMMER MAN SEG GREIEST RUNDT LANGS KYSTEN HVIS MAN VIL HA LITT TID UTENFOR MAMAIA?

Det billigste og morsomste er å bruke de lokale transportmidlene, buss og minibuss. En vanlig strekning koster 3 - 4 RON ca 7 kr pr person, og minibussene stopper og setter av der du ønsker. Hvor bussene går står skrevet på et hvitt skilt til venstre for føreren i frontruta. I Mamaia kan du bare gå ut på hovedveien mot innsjøen, og det tar ikke mange minutter før det kommer en minibuss. De fleste slutter å gå rundt 23-24, men det finnes nattbusser med lengre tidsintervaller. - Vil du videre nedover kysten, må du først ta en minibuss til jernbanestasjonen GARA i Cta, og deretter går det busser til alle badebyene. Samme system, men de starter litt bortenfor stasjonen til høyre. Har du tid, kan du ta toget også til badebyene Eforie Nord / Sud, Costinesti, Neptun og Mangalia. - På kortere strekninger kan taxi bli like billig hvis man er flere i bilen, men alt overprises i Mamaia så avtal nøyaktig på forhånd hva du skal betale. Det kan også lønne seg andre steder enn Mamaia for den saks skyld.

HVA KOSTER EN LITER BENSIN I ROMANIA?

Varierer litt, men på min nærstasjon er det rundt 11 NOK literen for 95 blyfri. Altså rådyrt hvis du har rumensk minstelønn.

ER DET TRYGT Å LEIE BIL I ROMANIA?

Ja, i seg selv er det trygt. Bilutleie drives i dag av seriøse firma, og det er heller ikke så dyrt lenger. Men trafikkbildet er noe brokete og rufsete -  og du bør vite hvor du skal inne i storbyene. Og radarkontroller er det mange steder, så hold fartsgrensene.

HVORDAN KOMMER MAN FRA FLYPLASSEN I BUCURESTI OG TIL HOTELLENE I MAMAIA?

Taxi eller buss fra Henri Oanda Airport Bucharest til Gara Nord i Bucuresti, tog fra Gara Nord til Constanta og taxi eller minibuss fra stasjonen ( Gara) i Constanta til hotellet i Mamaia. Avstanden mellom Bucuresti og Cta er 225 km, ca 8 - 12 km fra Cta og ut til Mamaia avhengig av hvor på strandstripa hotellet ditt er plassert. Togbillett Bucu - Cta fra 60 nok til 110 nok en vei avhengig av togtype og klasse 1/2. Togtider og eksakt pris på www.infofer.ro  Bussene mellom Constanta og Bucuresti går ofte. ca 50 RON en vei.  En tunnelbane fra flypassen i Bucuresti  til Gara N i Bucuresti er på trappene. Også direktebusser noen ganger i døgnet mellom OTP og Constanta, blant annet www.kirvad.ro

FINNES DET STRENDER DER MAN BADE UTEN KLÆR PÅ DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN?

Ja, flere steder. Mest i Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Vama Veche og andre steder. Ikke alle stedene er offisielle nudiststrender, men de fungerer som fristeder for nakenbading. I Eforie Nord er disse strendene markerte, og i Techirghiol en del av området til kursenteret.

ER DET TATOOSTUDIOS I MAMAIA?

Ja det er flere både i Mamaia og Constanta.

FINNES DET INFO PÅ RUMENSK OM NORGE SOM MINE RUMENSKE VENNER KAN LESE?

Det nærmeste jeg kommer på i farten er de rumenske sidene til den norske ambassaden i Romania på www.norvegia.ro  Norskavdelinga på universitetet i Cluj Napoca skal også ha en del, da også i bokform. Rumensk språkavdeling på universitet i Malmö kan også gi tips. Mail i så fall coralia.ditvall@rom.lu.se

Kan man spille paintball ved Svartehavet?

Flere steder.

KAN JEG CASHE DOLLAR OG EURO FRA AUTOMATENE I MAMAIA?

Nei, du får bare ut rumenske lei fra automater. Med disse kan du igjen selvfølgelig kjøpe tilbake euro eller dollar i nærmeste bank til dagens kurs.

KAN MAN LÅSE OPP MOBILEN I ROMANIA?

Ja, uten problemer. Dette er stor forretning i landet. Og selv om sure operatører hjemme ikke liker det, så er det helt lovlig å " decodare" Det koster rundt 80 NOK for vanlige modeller. To eller tre ganger så mye for smartphones. Men vær i butikken mens det gjøres. Legg ikke igjen telefonen til neste dag.

ER DET MYE MYGG I MAMAIA?

Nei, er det noe Mamaia har mangelvare på, så er det mygg. Trolig tar havbrisen den helt til Deltaområdet, der den lever i beste velgående. Men dit er det rundt 100 km. Insektssvermer kan forekomme, spesielt i månedsskiftet juli / august.

Bestill lignende reise