Greit å vite

TIPS | VISSTE DU AT...

Kategori:
Tags: 

Det går direktebuss OTOPENI - CONSTANTA, Sjekk blant annet www.kirvad.ro

Et par kvartaler unna jernbanestasjonen GARA DE NORD går det busser til Constanta og kysten hver time. www.autogari.ro

Er dere 3 eller fire i reisefølget kan det være like billig å leie privatbil fra flyplassen i Bucuresti og direkte til hotellet ved kysten. Eller prute med en taksisjåfør, men ikke de du finner på Otopeni eller hovedjernbanestasjonen.| Eller kontakt reisebyrået VisitRomani.no i Oslo

Det er ikke lenger lov å dyrke den jevne rumeners favorittaktivitet UTEGRILLING andre steder enn på merkede områder? Unntak: Egen hage

Folk som står i veikanten med nøkler kan tilby rimelige husrom? CAZARE betyr husrom på rumensk. Du får et rom med egen nøkkel i et privathjem for en rimelig penge. Det er også vanlig at folk tilbyr rom på jernbanestasjoner. Og det er helt vanlig at man ikke bestemmer seg før man har sett på rommet. Skal du bo flere dager, kan du prute på prisen. For å unngå overraskelser, sjekk badet og om det er varmtvann nonstop. Mange tilbyr også mat inkludert. Kan gi deg innsikt i rumensk gastronomi. Og familieliv.

Alle busstidene i Romania er listet på www.autogari.ro og togtidene på nettsiden www.infofer.ro?

Du kan ta fallskjermkurs i Romania som er godkjent ellers i Europa. Tuzla Airport ved Svartehavskysten arrangerer slike kurs som et eksempel.

Det finnes en rekke dykkeskoler og kurs ved Svartehavskysten

Det er ikke er noe billigere å kjøpe tradisjonelle taxfree - varer på rumenske flyplasser enn i den vanlige rumenske dagligvarebutikk.

Det er påbudt med bilbelte i alle personbiler i Romania.

Den raskeste reisemåten innen Bucuresti by er METROEN - undergrunnsbanen.Trafikken i hovedstaden er vanligvis et sant mareritt da billtettheten er langt større enn kapasiteten.

For 5 euro kan du få et rumensk simkort der du kan ringe for hele summen på 5 euro.Samtidig slipper du å betale for innkommende samtaler fra utlandet | Norge. Simkort selges i mange kiosker og du trenger ikke registrere deg. www.cosmote.ro | www.vodafone.ro |www.orange.ro |

Du kan fylle på kontantkort online på www.activare.ro og www.prepay.ro

Det er  forbudt å ta inn flere passasjerer i busser og minibusser enn det er sitteplasser.

Romania er et av de europeiske landene med flest private vaktselskaper. Og disse uniformerte vaktene finnes på nesten alle offentlige steder.Og disse vaktene har på ingen måte har politimyndighet og kan bare holde personer tilbake hvis de samtidig kontakter politiet. Alt annet er ulovlig.

BADEVAKTER har ingen myndighet i det hele tatt utover å veilede publikum og anvise badeområder.

Det er røykeforbud på alle rumenske tog.Og at det finnes et eget togpoliti på alle langdistansetog.Og at alle rumenske togstasjoner er nå linket opp på et eget billettdatasystem som har fjernet problemene med forhåndsbestilling og reservasjon Og du kan endre alle kjøpte billetter eller få pengene tilbake, men BARE der du opprinnelig kjøpte billetten og FØR reisedatoen på den opprinnelige billetten.

Alle som selger tjenester eller varer skal ha oppslått telefonnummeret til det lokale FORBRUKERVERNET på et lett synlig sted. Har du problemer, kan det hjelpe bare å henvise til oppslaget.

Ofte er det mer lønnsomt å veksle utenlandsk valuta som EURO og NOK på et vekslingskontor enn i en bank. Men sjekk kursen og gebyr først! Alt skal være tydelig oppslått i eller utenfor lokalet. Og det er like greit og billig å veksle dirkete fra NOK til RON som om å gå veien om EUR.

Er du ikke avhengig av internasjonaliseringen i Mamaia og vil ha mer rumensk kontakt, velg deg en badeby sør for Constanta. Flott standard, masse tilbud på restaurant -  og underholdningssiden og 30% lavere i pris en turistmaskinen nord for Constanta. Tips uansett alder: Eforie Nord, Neptun, Saturn, Mangalia. Ungdommer: Costinesti, Vama Veche. Backpacker: Eforie Sud, Vama Veche,Jupiter.

Hoteller i kat. 2 og 3 i Romania er nær det samme mht standard på rommet, kun tilbudet på service generelt skiller. Og kat 2 er vesentlig billigere. For ei god seng, et reint rom og en fungerende dusj holder det med kategori 2. MÅ du ha aircondition; velg kategori 3.

Bestill lignende reise