Iasi

Å reise rundt i Romania byr på mange overraskelser. Mens Brasov, Bucuresti og Constanta er storbyer som ligger langs turistrutene i landet, ligger storbyen IASI ( uttales "jasch") helt for seg selv nordøst i landet - et steinkast fra republikken Moldova - som Romanias tredje største by og med et natteliv som kan ta susen fra de fleste. Grunnen er at Iasi er en studentby av dimensjoner, med en stolt kulturarv.

Kategori:
Tags: 

Iasi var Romanias hovedstad fra 1859 til 1862,og fordums storhet preger denne ærverdige kulturbyen. Iasi ble grunnlagt 1565 og oser av sjarme, museer, kirker, klostre, brede avenyer og ungdommelig livsglede - siden Iasi er en av Romanias mest betydelige universitetsbyer. Det moderne Iasi er ungdomsbyen framfor noen - med et hektisk gate - og natteliv.

Iasi er hjembyen til Romanias store nasjonaldikter Mihai Eminescu (1800-tallet) - og Romanias første universitet ble grunnlagt i byen så tidlig som 1860. Under første verdenskrig ble regjering og kongefamilie midlertidig flyttet til Iasi, og Moldovas hovedstad fikk igjen storpolitisk betydning. Rumenere fra andre deler av Romania snakker om Iasi med like stor stolthet som Brasov, selv om de ikke har vært der. Likevel har historieundervisning, litteratur, bilder og TV-programmer plassert Iasi som en by alle rumenerne kjenner seg stolte over å ha på sitt territorium.

Et besøk i byen er verdt den noe kronglete reisen, og er du interessert i historie og rumensk kultur, er byen en oase. Historien om Iasi er historien om terror og undertrykkelse, og om opplyste ledere og framgang.

Kampen for en rumensk nasjonalstat skapte en sterk nasjonalfølelse der Iasi ble et senter. Den tristeste biten i moderne tid er stiftelsen av "Den kristne nasjonale forsvarsliga"-som seinere ble den fascistiske "Jerngarden"rett før andre verdenskrig. En organisasjon som utryddet mange av Romanias jøder. Dette fikk store konsekvenser i Iasi, siden byen på denne tiden var en av de viktigste jødiske byene i Europa. En tredjedel av byen var jøder, her var verdens første profesjonelle jødiske teater opprettet i 1876 og 127 synagoger. I dag står kun et par ubrukte synagoger igjen.

TIL OG FRA

Det beste utgangspunktet for en rundtur i Iasi er PIATA UNIRII. Kommer du med tog, går du nordøst fra jernbanestasjonen langs Str.Garii to kvartaler, deretter til høyre og Str.Arcu. Togtider og priser til Iasi fra andre steder i Romania finner du på www.cfr.ro . Oppbevaring av bagasje finnes i naboblokken til selve stasjonen, underetasjen mot parkeringsplassen. Trikk 3-8-9 og 11 vil også ta deg til Piata Unirii.

Til og fra flyplassen i Iasi går det flybusser. Fra TAROMS kontor på Str.Arcu 1-3 går det busser en og en halv time før flyavgang. Telefonnummeret til flyplassen i Iasi er 174058 eller 271590. Retningsnummeret til Iasi er 032.

SEVERDIGHETER

o PIATA UNIRII - byens naturlige sentrum

o PIATA PALATULUI CULTURII - Kulturpalassets plass med trivelig gatemiljø, store bygninger og kirker.

o MITROPOLIA MOLDOVEI - Romanias største ortodokse katedral bygd i 1833 til 1839. Katedralen har fire spir og innvendig utrolige veggmalerier av Gheorghe Tattarescu. Levningene av kirkens skytsengel Sankt Paraschiva ligger i en kiste i kirken, og i oktober valfarter hundrevis av pilgrimer til Iasi for å feire henne. Hun er også provinsen Moldovas skytsengel. Ved katedralen er  byens mest sentrale parkanlegg.

o NASJONALTEATERET - et levende teater som spiller kvalitetsstykker hver eneste kveld. Vakkert utsmykket innvendig.

o DE TRE BISKOPERS KIRKE - skapt av den armenske kirkebyggeren Etisi og imponerer med sine dekorative utsmykninger i stein. Opprinnelig var dekorasjonene av gull,men tatarene ødela disse. I kirken ligger kistene av tre viktige historiske personer i Moldova, Lupu, Cantemir og Cuza.

o KULTURPALASSET huser byens bibliotek og fire museer. Her sitter Stefan cel Mare ( den store) på sin statuehest utenfor inngangen.

o DET ETNOGRAFISKE MUSEET blir sett på som Romanias beste i sitt slag. Gjenstander fra landbruk og fiske og fire saler med rumenske bunader og tepper.

o KUNSTMUSEET med over 20 malerier av Grigorescu.

o HISTORIEMUSEET viser arkeologiske funn fra Moldova og portretter av alle som har styrt regionen.

o GOLIAKLOSTERET - berømt for fresker og miks av bysantinsk og russisk kunst. Et av mange klostre i byen.Men klostrene i Iasi har ellers ikke mye å by på sammenlignet med de malte klostrene i Bukovina.

o VINFABRIKKEN BUCIUM - man kan besøke  vinfabrikken 7 km utenfor byen og få smaksprøver - eller dra til den meget kjente COTNARIFABRIKKEN 50 km utenfor byen ( Tel 032730393) - via ANTREC som fikser privat overnatting.( Tel: 217 376)

BILLETTER OG OVERNATTING

o CFR AGENCY Piata Unirii 9-11 tel:271590 selger deg togbilletter, også til Moldova og Ukraina. Men du må ha visum fra ambassadene til disse landene i Bucuresti.

o MOLDOVAS FILARMONISKE ORKESTER - rangert som Romanias beste orkester, billetter i kontoret på Bdul Stefan cel Mare nr 8

o TAROMS BILLETTKONTOR: Str.Arcu 3, tel:115239

Bestill lignende reise