Mamaia – Romanias største badeby

Av to - tre millioner turister som besøker Romanias riviera sommerstid, så havner nær halvparten i følge statistikken i Mamaia. Mamaia er en 8 km lang strandremse med Svarthavet i front og Mamaia- innsjøen på andre sida

Kategori:
Tags: 

Mamaia er Romanias største og mest oppdaterte badeby. Mange kaller Mamaia for Romanias turistansikt utad. De sikter i så fall til service og sommersesongen.

Av to - tre millioner turister som besøker Romanias riviera sommerstid, så havner nær halvparten i følge statistikken i Mamaia. Mamaia er en 8 km lang strandremse med Svarthavet i front og Mamaia- innsjøen på andre sida

I årene 1960-65 ble området bygget ut som en ren turistmaskin av de daværende planøkonomene. I dag er Mamaia Svarthavets mest moderne og standardiserte badeby. Romanias nest største by  - Constanta - er nærmeste nabo, og dermed kan man kombinere late eller aktive dager ute på stranda med storbybesøk uten at det går bort mye tid.  

Mamaia er uten tvil det heftigste og mest strømlinjede landet kan tilby sine turister sommerstid - ikke minst på underholdningsfronten. Mamaia framstår som mer velregulert enn de fleste andre badebyene ved Svartehavet. Og det er rimelig å feriere i Romania - på samme nivå som Tyrkia og Bulgaria, hvis man velger hoteller i mellomklassen.

Heftelsen ved denne oppdateringen er at Mamaia er den dyreste av alle badebyene i  Romania. Billig med norske øyne ok, men man skal ikke langt nedover kysten før pris på overnatting, mat og drikke er rundt 30% lavere enn i Mamaia.

Mamaaiastripa er såpass lang at hver sone på mange måter har sitt særpreg.

På stranda nær storbyen Constanta er det folksomt, småkaotisk og trivelig, - mens området rett ved bygges ut i stor stil.

Midt på strandremsa finnes alle butikkene og de livligste hotellene, mens helt nord er det roligere, mer tilbakelent - før Mamaia ender i en campingplass, en delvis nedlagt nudiststrand og en serie med nye flotte storhoteller i horisonten mot drabantbyen Navodari i et område som er de seneste årene er døpt MAMAIA NORD

Det bygges også flittig hoteller og pensjonater mellom Mamaia Nord og Navodari og området er i ferd med gå i ett. Noen vil si at dette allerede har skjedd. En firefelts bulevard med sykkelsti er også under bygging mellom Constanta og Navodari via Mamaia Nord.

De fleste gode hotellene i selve Mamaia ligger i den nordlige og rolige delen av feriestedet. Her er det relativt godt med plass på stranda uansett tid på døgnet og sommeren, og likevel har man det meste i nærheten.

Denne nordlige delen av Mamaia har også et slags konsertområde som heter ULTIMO PLAJA, den siste stranda. Og musikken fra området kan være sjenerende for de hotellgjestene som liker ro. For de som vil ha med seg det aller siste i rumensk pop, også live, er det kort vei.

FINT FOR BARNEFAMILIER | Mamaia passer for barnefamilier da det ikke er motoriserte veier mellom hotellene og stranda.

Mamaia og Constanta by møtes i Perlaområdet der man finner Satul de Vacanta med tivoli og badeparken Aqua Magic. Aqua Magic er Romanias mest kjente badeland og har utviklet seg til å bli et møtested også for kulturarrangører sommerstid. Badelandet er stort og bygges ut hvert år med nye avdelinger. Slev om det nå finnes større badeland rundt Bucuresti er trolig Aqua Magis Romanias mest veldrevne. Parken er tilpasset allle aldersgrupper med aktivittestilbud fra det ekstreme til det bedagelige, og barer ute i bassengene.

Man kan også se halve Mamaia fra lufta ved å ta telegondolaen fra Perla til Casino - eller omvendt.

På dette midtpartiet i Mamaia har det også kommet en gigantisk fotgjengermolo som gjør at turister kan spasere "rett ut i Svarthavet" og se strendene fra havet på en måte.

INTERNASJONAL FLYPLASS 30 MINUTTER UNNA

Fra flyplassen i Constanta er det kun 30 minutter med bil til Mamaia. Noe lenger hvis trafikken ved innfarten til selve byen står i stampe. Fra 2012 er det motorvei utenom Constanta til de andre byene ved kysten og dette har redusert helgekaoset mye. Likevel de fleste turistene fra utlandet kommer via Bucuresti siden supertogene nå tar kun 2 timer mellom hovedstaden og Constanta - og motorveien er ferdig med en kjøretid på ca 2 og en halv time.

Reiser du med rutefly må du via Bucuresti Otopeni for å komme til den rumenske rivieraen.

Fra Bucuresti til Constanta går det moderne rutebusser omtrentelig en gang i timen i tillegg til togene. Reisen varer 3 timer, inkludert en kaffestopp på motorveien.

BADING I SVARTHAVET

Svarthavet har sitt navn etter sitt noe grumsete og mørke utseende. Havet er flere km på sitt dypeste og underjordiske skjelv forekommer og også sterke strømninger. Det blåser også alltid en liten bris som påvirker havet. På sitt dypeste er Svarthavet 2011 meter.

I Mamaia er det flust med badevakter og det er langgrunt flere steder. En dag kan havet være krystallklart og litt kjøligere enn vanlig, for neste dag å være grumsete og varmt. Dette er normalt og har ikke noe med forurensing å gjøre.

I motsetning til mange av de andre rumenske badebyene har halvparten av hotellene i Mamaia egne svømmebasseng, noen også direkte på stranda. Vil man helgardere seg, bør man velge et hotell med basseng. Dusjer på stranda er også vanlig i Mamaia. Ved Svarthavet bader du i altså enten i havet eller i svømmebasseng. Alle større hoteller i området har en utmerket strandservice som gjerne kombinerer bassengliv med opphold på stranda rett ved. Og områdene til de ulike hotellene er klart merket, med offentlige deler av stranda mellom seg.

OGSÅ EN INNSJØ PÅ ANDRE SIDEN

Mamaia er egentlig en strandstripe mellom Svarthavet og Lacul Mamaia - en innsjø. Du bader i Svarthavet, ikke i innsjøen. Innsjøområdet er sumppreget, og lokale hobbyfiskere står ofte ved innsjøkanten. Innsjøen får ferskvann fra underjordiske kilder. Og du kan seile eller ta roturer der. Og stå vannski-

I høysesongen er det også vannscooterutleie ved innsjøen, selv om de fleste utleierne har flyttet til Svarthavsstranda. Lacul Mamaia kalles også Lacul Siutghiol.

Musikkfaktoren er høy i hele dette området, og her er til og med DJ's som mikser dansemusikk live på stranda fra 07-19:00.

SIKKERHET  

Rett etter århundreskiftet ble  sikkerheten i Mamaia styrket med et utdannet livredderkorps som sitter i sine gule tårn - og et kommunalt kakikledd politi som passer på rundt hoteller og parker. Seinere ble ekstra sikkerhetsvakter plassert i hele området. Dette har blitt enda strengere somrene siden da ved at turistpolitiet styrkes med flere hundre mann - ofte avgangselever fra politiskolen. Lommetyverier er her som mange andre steder i Europa, hovedproblemet.

UTLEIE

Eksempler:Tennis, bowling, vannski, windsurfing, kite, beachtraktor, parachuting, sykler, ridning, tandemsykler ( i bredden ), vannscootere.

For tennisglade er Mamaia et paradis; det vrimler av baner i alle standarder. Også gode baner i Eforie Nord og de andre badebyene. Mopeder kan leies en del steder på stranda i Mamaia.

Bilutleie ordnes gjennom resepsjonen eller inne i Constanta På stranda er det flere steder organisert volleyball, basketball eller beachvolley. Det er bare å hive seg inn på laget. Dette er gratis. Størst aktivitet er det på stranda ved Hotel Riviera, eller i området nær Constanta ved Hotel Bavaria Blu. De nyeste aktivitetene some kite og windsurfing er ofte lansert i den nordlige delen av Mamaia - etter den nedlagte bomstasjonen mot Navodari.

HOTELLER

Mamaia har ca 45000 hotellsenger mai - september, det meste stengt vinterstid.

Med de nye kravene myndighetene har stilt til standard har selv 2-stjernershotellene rimelig god standard. Skillet mellom to og tre stjerner går på tjenester resepsjonen kan tilby.

Mamaia er sol, bad , partyparty og underholdning med høy valutafaktor. Nattklubber og diskoteker er det flust av om man skulle savne den slags. Også mindre klubber dukker opp, mens barene ute på stranda gjerne har eget nattlig program. Restauranter i alle kategorier og prisklasser finnes i plenty uansett hvor man måtte befinne seg i Mamaia. Både ute og inne.

Den nye loven forbyr musikk fra discobarer på stranda fra kl 01:00 og dette etterleves. Men diskobarer i vanlige bygninger fortsetter til soloppgang.

DISKOTEK | KLUBBER

Liker du diskoteker? Det er nok av dem. Diskoteker ( ute og inne), kabareter, nattklubber, puber, barer og showklubber. Diskotekene sopper opp, mange forsvinner, men noen består år etter år. Hver sommer drives rundt 50 diskoteker og tilsvarende antall klubber med musikk og dans.

I Navodariområdet: En serie nasjonalt kjente klubber her er det nesten ingen utenlandske turister, men stappfullt av innfødte. "PIRATSTRANDA" har de siste somrene vært et populært gratisdisko rett på stranda i Mamaia og er åsted for flere musikkfestivaler.

Om sommeren sendes daglige TV-show fra diverse hoteller i Mamaia. - og også andre badebyer i Romania .

ULTIMA PLAJA er stedet for de aller største utekonsertene. Linker:www.cta.ro | www.nights.ro | "search your club " + Mamaia

ØLFESTIVALER OG KARNEVAL  

Den store ølfestivalen i Mamaia er som regel siste uka i juli. Dette er en ølfestival i megaklassen, med øltelt og det som hører med, men også konserter av Romanias beste artister. Under ølfestivalen hersker det trafikkaos i Mamaia, og man tar seg best fram til fots. Ølfestivalen blir kapret av ulike bryggerier hver sommer, så endringer forekommer i opplegg og innhold - noen ganger også tidspunktet.

Enda mer oppstuss er det rundt de siste årenes KARNEVAL med direktesendinger på TV. Karnevalsopptogene er vanligvis hver lørdag fra midten av juli til midten av august.

Constanta - området har rundt 600000 innbyggere, det dobbelte i månedene juli, august, september. Skulle du som oss turistveteraner finne ut at det kunne være interessant å se noe annet enn Mamaia og Constanta, kan du dra nedover kysten mot Bulgaria. Da får du se badebyer med en mer gjennomsnittrumensk atmosfære.

Gondolbanen i Mamaia ble offisielt åpnet juli 2004. En kabin tar 6 personer og man får altså se halve Mamaia fra en viss oven. Et "must",-  i alle fall en gang. Etter mørkets frambrudd faktisk rett så spesielt..Billettprisene er relativt så billige at folk bruker gondolaen som taxi til og fra fest siden den ikke stenger før etter midnatt. Strekningen er fra Hotel Perla til midten av Mamaiastripa ved Casino-Telegondolaen er en suksess turistmessig for Mamaia og Constanta.

Og flere byer i Romania har telegondolaen i Mamaia som modell for lignende prosjekter.

RESTAURANTER

Matutbudet er stort, det er alltid en cafè eller bar i nærheten. Det vrimler av restauranter i alle kategorier.

"Insula Ovidiu" midt ute i Mamaiainnsjøen har rumensk kjøkken. Typisk rumensk mat finner du ofte under merkelappen RUSTIC.

Snackbarer og strandkjøkken ved Modern og rundt Albatros. Grillspyd og hamburgere er menyen. Kebabrestauranter i strandkanten ved Albatross-senteret.- Pizza selges overalt, men den flyter ofte i tomatsaus hvis du ikke sier fra i forkant.  

Utbudet av pizzarias skifter like mye som andre skifter undertøy.Mamaiastranden nær Constanta er nesten utelukkende besøkt av rumenere, og her er maten billigere og faktisk ofte bedre, men resturantene noe mer temporære i utseende. Er du kersen og vil ha fastfood kan du like godt dra til de store kjøpesentrene inne i Constanta som CARREFOUR, MARITIMO og det nærmeste CITY PARK MALL  

Du finner en restaurantoversikt på nettstedene www.cta.ro og www.mamaia.com

POPKONSERTER OG SHOW

I Mamaia holdes show på stadion ved Lunaparc - SOMMERTEATERET. Det heftigste storartistene fra utlandet opptrer i nordenden på ULTIMO PLAJA, den siste stranden. Programmet annonseres med store plakater i hele området og ved skrytehøytalere på stranda.

Også SHOW direktesendt på TV fra ulike hoteller i området; dvs fra bassengkanten. OFTE OGSÅ ULIKE  KONSERTER NEDOVER KYSTEN MOT BULGARIA, ofte i  NEPTUN-OLIMP, men også i  COSTINESTI og JUPITER. Pluss SOMMERTEATERET i Eforie Nord.

Går du glipp av en konsert et sted, kan du som regel ta den igjen et annet sted noen dager seinere. Det holdes også mindre konserter med store artister i toppetasjen på varehuset TOMIS MALL nå og da,også  i CITY PARK MALL. MARITIMO , CARREFOUR, DORALY-

Om sommeren er det en eller annen popkonsert eller manelekonsert hver kveld. Manele er en form for sigøynerpop.

TAXI OG BUSS

Buss til |  fra Constanta jernbanestasjon | GARA | har nr  41 - Snur ved markedet ved nordenden ved Ultima Plaja. BUSS 25 Navodari - Sentrum hver 15 min dagtid. Minitaxi 301-303-304-305 Gara - Mamaia. | 3 lei |

Minitaxi 303 kjører "turistruta" gjennom byen, blant annet ser du Casino og gamlebyen. Du stiller deg bare opp i veikanten og stopper MINITAXI eller  MINIBUSSENE hvor det måtte være i Mamaia. Vanlige busser stopper bare på stasjonene etter nye regler.

TAXI | Max 50 RON fra Mamaia i nordenden og inn til sentrum av Constanta. Riktig pris rundt 20 RON dagtid fra nordenden av Mamaia. Fastprisen skal stå tydelig skrevet på bildøra.

ALTERNATIV I TO ETASJER | Har du ikke spesielt travelt. velger mange å ta dobbeltekkerne, turistbussene som gjør Constanta - Mamaia - Constanta om sommeren. Med samme pris uansett hvor du går på og av er dette en grei måte å komme seg rundt på. Tross noen omveier.

SHOPPING

Sentrene MARITIMO, CARREFOUR TOM og CITY PARK MALL har overtatt rollen som Constantas beste kjøpesentere . Det klassiske TOMIS MALL er bare en dyr skygge av seg selv.

Sammen med de to AUCHANBUTIKKENE  og de to CORABUTIKKENE er dette de beste butikkene i Constanta for vanlig shopping. MARITIMO er kystens største og avgjort romsligste kjøpesenter.

Dagligvarekjeden KAUFLAND finnes mellom jernbanestasjonen og kulturhuset i sentrum. Også KAUFLAND i byen NAVODARI i Mamaia Nord- Ellerers LIDL og PENNY flere steder i byen - og utenfor byen.

I Mamaia er shopping mest omfattende på Albatrosspromenaden: Nye boder og rumensk mote i haugevis. Marked ved buss-stoppet Alcor |  Vega. Enkelt og lurvete, men kolonial og et lite innebygd bodsenter. Post-og telegraf i miniformat. PERLA-senteret ved Lunaparc er et alternativ i den sørlige delen av Mamaia-. Også merkebutikker. Post + telegraf. Over hovedveien i Lunaparc flere butikker i bod-format, nå under tak og med sikkerhetsvakter. Og når du går over gata er du formelt i Constanta:

MARITIMO - et gigantisk kjøpesenter med AUCHAN og HM blant annet. En rekke restauranter og kjeder. Visavis Real Nord.

AUCHAN - på veien til Eforie, REAL har fortsatt en  filial inne i byen ved Metro 1 -

CARREFOUR | TOM kystens tredje største - på veien ut til flyplassen. Her finner du også danske JYSK og rumenske DEDEMAN | Bildet |

KAUFLAND - nær jernbanestasjonen. Mat og dagligvarer på tysk. Også filial i Navodari-

CITY PARK MALL - kystens neststørste i to etasjer i Byparken med gåavstand til Mamaia. Byens triveligste mener mange med nydelig uteterasse og utsikt mot Mamaia og Constanta..

DORALLY - kjøpesenter med alt mulig litt i utkanten av Constanta på veien til Eforie. Oversiktlig og greit. Moteklær dominerer.

MALL : Kjøpesenter i en åker i utkanten av byen. Flotte, men få butikker og mye tomareale.

METRO - kjøpesenter i ren vestlig stil rett utenfor Constanta og inne i byen. Siler kundene med "adgangskort". Få lånt et av en rumener eller få ditt eget utenlandske nummer ved å vise passet i resepsjonen.

TOMIS MALL - typisk moderne-rumensk varehus i Constanta. Overpriset med kvalitet delvis. Renovert og flashy under navnet TOMIS MALL. Butikkene rundt senteret like interessante. Har tapt kampen mot CITY PARK og MARITIMO.

BILLA: Matbutikk ala vestlig standard. mot Eforie fra jernbanestasjonen. Flere kommer

METROPOL : Klær i tre etasjer i billigkategorien i Tomisområdet.

SELGROS - handlebunkers på vei til Eforie Nord i Agigea. Prisene varierer, noe billigere på enkelte ting enn Metro.Ta med pass, de registrerer alle kunder ved inngangen. www.selgros.ro  Gratis pendelbuss til/fra Constanta. Også SELGROS ved CARREFOUR TOM

For hage og do-it-yourself: PRAKTIKER. Ved Auchan Sud og Metro 2.

MAVERIX - riffraffsenter ikke langt fra Casa de Cultura.

BAZAR rett ved Casa de Cultura - sonen; loppemarked i kjempeformat på søndager. | Se opp for lommetyver.

CORA nede i første etasje på City Park og et større romslig senter ved utfarten mot Eforie CORA SUD i jernbanestasjonsområdet.

DELFINER OG PLANETARIUM

Delfiner fra Svarthavet viser hva de kan i Delfinarium, også mellom Mamaia og Constanta. Sjekk showtider  da disse varierer.

Delfinene er fra Svarthavet. Vanligvis er det et show ute med 2 delfiner og et show inne med 1 delfin og to sjøløver.90-tallets storshow med 5-6 delfiner er borte. Altså: Ikke "Sea World" , men passe sjarmerende. Unger vil like en time her uansett. Sommerstid er showtime 10-12-14.

Samme sted som delfinshowet i nabobygget finnes Planetarium. Her finnes også en minikopi av Donaudeltaet  i det samme område. Sommerstid er det regelmessig utstillinger og dokumentarfilmer etter et eget program.

UTFLUKTSFORSLAG FRA MAMAIA

COSTINESTI - et annerledes og ungt badested, rockepuber og lunsj på stranda.Stedet ble skapt med penger fra diverse ungdomsorganisasjoner i kommunistida, og fortsatt holdes utenlandske selskaper utenfor for å dempe prisnivået.

EFORIE NORD: Trivelig landsby med egen atmosfære og behandlingstilbud året rundt.. Minibuss GARA CONSTANTA ( jernbanen) og ny minibuss derfra. Bussene er godt skiltet.

NEPTUN-OLIMP- en middag på terassen på Belvedere-Panoramic

VAMA VECHE - en falleferdig hippielandsby med grensehandel , nudister og telt spesiell.Noen usedvanlig gode serveringssteder rett på stranda.

MANGALIA - den hvitmalte byen med Romanias marinebase, kameraovervåking av gatene og en orden som gjør byen spesiell - i Romania.

HISTRIA - greske og romerske ruiner på veien til Tulcea. Historie på nært hold.Greie utstillinger sponset av EU, men uteområdet langt mer imponerende. Strand rett ved, men giftige slanger i gresset. Latterlig dårlig skiltet, og veiviser med på lasset helt nødvendig.

DELTAOMRÅDET - Europas største våtmarksområde. Men du må komme deg til Tulcea først, og mindre enn to dager er bortkastet. Fotografenes drømmereise.

BASARSHOPPING? Prøv markedet i sentrum av Eforie Nord eller enda mer riffraff i EFORIE SUD. Masse fake og lopper, men funn kan gjøres. Mangalia enda bedre, marked i sentrum i form av små boder med billige moteklær.

A NIGHT OUT med passe kultur og ingen stripp? NUNTA ZAMFIREI i Eforie Nord viser og lærer deg folkedans til middagen - og tar deg på på et sigøynerbryllup på liksom. All inclusive etter å ha betalt inngangen.

BUCURESTI hovedstaden er 225 km unna eller drøye 2 timer med raskeste tog eller buss - eller taxi.

GOD TID? Ta to-tre dagers shopping i Istanbul.

Eller besøk BRASOV og Draculaslottet i Bran.

SLITEN? Kjøp deg et par dagers behandling ved kurbadet i Techirghiol. Ta minibuss fra jernbanestasjonen i Constanta. Ca 35 EUR for en dags full behandling inkludert måltider. Eller mer luksus: ANA SPA på hotel Europa i Eforie Nord. Samme vei. ELler se deg rundt inne i Mamia etter spabehandlinger.

Den gode rumenske vinen med verdensrennomè - MURFATLAR - lages i Constantaregionen. Turistkontoret i Constanta har utflukter til vinfabrikken Complexul Unireii. Smaksprøver inngår. Snakke med resepsjonen på ditt hotell.

AKTIVITETER I MAMIA

TENNIS - et stort utbud av baner til leie pr.time. Billig. Kan forhåndsbestilles. Instruktører kan leies billig. Svært godt tilbud i Mamaia.

SYKKELLEIE - per time, tandem i bredden og vanlige sykler

MOPEDUTLEIE – per time og dag i Mamaia

BEACHVOLLEY - faste nett plassert flere steder. Spør de rumenske brukerne om å få spille med. Tilhører ofte strandservicen.

VANNSCOOTER - spesielle baner i havet/innsjøene. Relativt dyrt - som i Norge. Instruksjon gis.

KITE - Mamaia Nord

VANNSKI - ofte samme områder som scooterleie , sammen med

BANANABÅTER - flere steder langs kysten.

PARAGLIDING - noen utvalgte steder, heng etter passbåt i fallskjerm. Dyrt, men billigere enn Norge.

PAINTBALL -  lokalisering varierer fra sommer til sommer

FOTBALL - mange lokale baner, spesielt i Eforie. Men du må avtale dette med de rumenske spillere om så. Elitelag både i Constanta og Navodari.

SVØMMING - i havet og bassengene Innendørshallen i Mamaia har blitt bingohall. Badelandet Aqua Magic og stort svømmeanlegg i Saturn/Venus er alternativ til Svartehavets bølger.

PROFFDYKKING - Constanta,Eforie Nord, ta kontakt i YACHTCLUB

TELEGONDOLA MAMAIA - se halve Mamaia og mer 50 meter over bakken.

NATURISME - nakenstrand helt nord på Mamaia, mer offisielt i Eforie Nord og Techirghiol . Og Vama Veche. Mudderbad i Eforie Nord,atskilte strender blant slitte ruiner. Gratis.

AQUA MAGIC – badeland i Mamaia.

CLUBBING - plenty, både inne og ute. Stedene kommer og går fra sesong til sesong. Noen diskoteker i luksusklassen velger sitt publikum i inngangspartiet. Selv om Mamaia har over dusinet med store diskoteker, skal det største være i Costinesti. Neptun har også flere kjente diskotekklubber. Diskotekene åpner kl 2100 - 2200, fylles opp rundt midnatt og holder det gående til siste gjest eller soloppgang.

KINO - på alle badestedene, utekinoer kun om sommeren . Mindre utekino i Mamaia ALBATROS omtrent midt på strandstripa. Kjempestor utekino TOMIS i  Constanta sentrum. Nytt flott kinokompleks inne i Constanta i Tomis Mall.

BILJARD - oftest i hotellfoajeene. Stort anlegg også i bowlehallen i Lunaparc/Sat de Vakanta. Biljardhaller i alle store badebyer om sommeren.

RIDNING - i Mamaia, Eforie, Neptun og Jupiter. Størst leietilbud i Neptun-Jupiter.

BOWLING - egne baner flere steder i Constanta. Billig, men slitte baner. Bra bane i Sat de Vakanta i enden av Mamaiastripa. Ny bowlebane i komplekset Europa rett ved. Mindre bowlebaner på noen av hotellene i de andre badebyene.

WINDSURFING - leiesteder på de fleste strendene. Du bør ha surfet før for instruksjon gis sjelden

GOCART: Ja, men uklare åpningstider. Ved Lunaparc, Neptun, Costinesti og Eforie. Slitte baner.

RADIOBILER - Sat de Vakanta, Constanta sentrum i parken ved Tomis kino, også i Neptun og Eforie Nord. Fast i Sat De Vakanta, ellers variabelt.

SNORKLING - ja, men best ute ved klippene ved Costinesti. Også mellom Eforie Nord og Eforie Sud.

SPILLEAUTOMATER - hall i Constanta sentrum og bowlehallen Lunaparc . Ellers småhaller over hele fjøla. Skal være innført aldersgrense, men liten eller null kontroll.

INTERNET - rundt hvert gatehjørne og også langs Mamaia beach. Mange internetthaller legger like mye vekt på dataspill som surfing på nettet. De felset hoteller med 3 stjerner og opp har nå internettaksess på rommene.

TIVOLI - ved LUNAPARC i Mamaia. Semre greier, men sjarm. Som vårmarken i Kongsvinger. Men mer folksomt og langt triveligere. Småtivolier i alle badebyene - mer eller mindre.

SIRKUS - ulike grupper til ulike tider langs kysten. Ofte russiske eller kinesiske. Mest vanlig i badebyene fra Eforie og sørover mot den bulgarske grensa. Også Lunapark

DYREHAGER - nei, finnes ikke. Men slangeutstillinger ( reptiler) og eksotiske dyreshow på vandring om sommeren. Ikke noe for dyrevernere.

DELFINSHOW: Ja, i Constanta ved DELFINARIUM . Ikke Sea World, men sjarmerende. Sjøløvene blir barnas favoritter. Show 3- 4 ganger daglig.

MÅLTIDER - overalt, ALLE typer og PRISKLASSER . Mange pizzerias og kebabsjapper. Også grill ute. McDonalds ved Perla og Tomis varehus. MCDRIVE på vei inn til Constanta. Self-service flere steder. Lekre restauranter alle veier - hvis du sjekker litt i forkant. De beste restaurantene ligger inne i Constanta og driver året rundt.

SHOPPING - se lenger opp

MARKEDER ja, klesmarked, matmarked, suvenirmarked. Størst i Constanta. Billig. Småmarkeder i Mamaia med høyere prisnivå enn ellers ved kysten, men billig med norvegianske øyne.

SCUBADIVING - kurs ved Svartehavet www.prodive.ro

KONSERTER - ja, men sjekk plakater for program. Holdes som regel i sommerteatrene. Finnes rett ved Aqua Magic i Mamaia, ellers i Eforie Nord og Sud, Neptun og Mangalia. Romanias mest kjente popartister besøker alltid rivieraen i løpet av sommeren. Liker du ikke playback, bør du spørre først om det er live eller en oppvisning i mimekunst. Også show utenfor Radio Vacanta helt sør på Mamaiastripa.

BASKET - i lokale haller og kurver ute noen steder. Må spørre rumenske venner om når og hvor.Ny hall i Constanta for basket og volley med 5000 sitteplasser.

MINIGOLF - mange steder, nesten i alle parker

GOLF – baner sør for Constanta. SPør på hotellet

FISKE - ja fra båt eller ved innsjøene. Avtales lokalt. Fiskekort. Best område mot Corbu / Navodari.Ikke vanlig utenfor Mamaia. Også fra Olimp og innover i landet.

FRISØR, MANIKYR, PEDIKYR OG MASSASJE - overalt og meget billig. Ofte på hotellene og på klinikkene.

TANNLEGE – billige og moderne klinikker, spesielt i Constanta 1/5 av prisen hjemme.

Bestill lignende reise