Oradea

Oradea

Kategori:
Tags: 
No items found.

Oradea er den tiende største byen i Romania med sine 223000 innbyggere. 63% av innbyggerne er rumenere, mens 33% er av ungarsk opprinnelse. Oradea ligger bare 10 km fra Romanias grense med Ungarn - og er den meste elegante rumenske byen fra den østerrikske-ungarske keisertiden. I deler av byen virker det som tida har stått stille. Oradea er et hyggelig sted å både begynne eller avslutte Romaniaturen. Oradea er en vakker by som minner om Brasov mange steder.

Oradea - foto: Bogdan Mustatea

Oradea har en flyplass med forbindelse til Bucuresti ( 1t 15 min) og en til Verona i Italia. E60 går gjennom byen og er Romanias hovedvei til Vest-Europa. Beliggenheten gjør Oradea til en by med stor gjennomgangstrafikk og mange korttidsbesøkende. Jernbanestasjonen ligger et par kilometer nord for selve bysentrum.

Forholdet mellom de ulike etniske gruppene er problemfritt, kanskje fordi byen historisk sett er vant til å forholde seg til mange ulike kulturer og herskere. Saksere, tyrkere og ungarere har til ulike tider hatt kontroll over byen før den  ble rumensk i 1920. Etniske grupper som jøder, sigøynere og slovaker har også satt sitt preg på Oradea.

Kommunistperioden isolerte Oradea fordi Romania på mange måter stengte grensene til vest. Men etter revolusjonen i 1989 har Oradea blomstret økonomisk og er en av de byene der utenlandske interesser investerer mest - ved siden av Bucuresti, Constanta, Brasov og Timisoara.

Oradea ligger på bredden av elva Crisul Repede og de lave Apusenifjellene er ikke langt unna. Oreada er bygd i et bakkelandskap med parker og brede gater ut mot elevbredden. Byens mest markante kjennetegn finner du på og rundt byens to sentrale punkt, Piata Unireii og Piata Republicii.

VERDT Å FÅ MED SEG i ORADEA

Tarii Crisurilor Museum, et palass fra barokktida med 120 rom og like mange vinduer som det er dager i kalenderåret.
Statsteateret, bygget 1899-1900, med rumenske og ungarske forestillinger

The State Symphony Orchestra avdeling Oradea holder regelmessige konserter

Universitetet med 20000 studenter har et spesielt senter som forsker på mineraler i vann til medisinsk behandling.

Gheorghe Sincai's Bibliotek, et gresk-orthodoks palass bygget i 1903.
Månekatedralen, bygget i 1784 - der en mekanisme i tårnet alltid retter seg etter månens bevegelser.
Den romersk-katolske katedral, Romanias største monument fra barokktida.
Den sorte ørns palass, 1907-1909
Apollo-palasset, 1912-1914
Astoria Hotel, 1902 (Emke Palace)

Aktiviteter: - Flere steder i Oradea leier ut mountain bikes og arrangerer sykkelturer i Karpatene ikke langt fra byen. Ca 60 fra byen finnes også den kjente hulen MEZIAD der guider kan føre deg innover i fjellet.

BAILE FELIX - kanskje Romanias beste kursted ligger 8 km fra Oradea, og har helsebehandlinger året rundt. Inne som ute, avhengig av årstid.

Bestill lignende reise