Republikken Moldova

Rep Moldova

Republikken Moldova - med sine 4,3 millioner innbyggere - er et av Europas minst omtalte og minst kjente land. Noen sier at staten Moldava - erklært selvstendig 1991 - er Europas siste glemte nasjon. Moldova var tidligere en del av Romania og store deler av befolkningen snakker rumensk. Landet har en historie og kultur som er sammenfallende med den rumenske provinsen Moldova.

Moldova er en uventet perle med interessant historie, og endeløse vinkjellere. I 2017 inkluderte Lonely Planet Moldova på topp-10-listen over Europas beste destinasjoner. Landet har mangt å by på, særlig for vinelskere. Her finnes underjordiske ganger, kilometer etter kilometer med vinflaske etter vinflaske, og haller uthulet av kalkstein.

Rep Moldova

Men perioden som sovjetstat har også ført til at den russiske påvirkningen er svært tydelig, ikke minst gjennom et russisk mindretall som standhaftig drømmer om å skru klokka tilbake til sovjetkommunisme og russisk herredømme. Disse ortodokse kommunistene har til og med erklært sitt område Transnistria for egen republikk uten å oppnå anerkjennelse fra noen andre. Besøker du denne regionen blir du stoppet av regionens egne soldater og politi som foretar papirkontroller av folk og kjøretøy på en måte som skulle indikere innreise til et annet land. Situasjonen endres kontinuerlig, men er en fast sak på kriseagendaen til landets myndigheter.

Store deler av 1990-tallet medførte store interne konflikter i dette lille landet, ofte voldelige, og en borgerkrigslignende tilstand rådet. I 1992 ble 500 mennesker drept i direkte krigshandlinger. Det rumenske flertallet har ved flere anledninger forsøkt å bli gjenforent med Romania, og har også forsøkt å slå dette fast i en ny grunnlov - men realpolitisk har dette blitt mindre og mindre sannsynlig. I dag en realpolitisk umulighet.

I dag er Moldova et land som i praksis er permanent bankerott, med en mafia som styrer alle nivå i samfunnet gjennom vold og frykt. Moldova har også blitt en transittstasjon for kriminalitet til resten av Europa via Romania, og Romania har satt i gang store aksjoner for å stoppe elendigheten ved grensa som skiller de to søsterstatene. Romanias mest oppdaterte og profesjonelle tollpoliti har gjort store beslag av narkotika og menneskesmuglere i områdene mot Iasi, og har fått mye skryt fra EU for gjennomføringene. Myndighetene i Romania er også selvfølgelig klar over at de problematiske grensene mot Moldova og Ukraina må kontrolleres hvis de i det hele tatt skal komme inn i EU-selskapet.

Moldova har en viss skandinavisk tilknytning hvis vi ser stort på det. Svenske vikinger kom helt ned til regionen, og noen bosatte seg der.

CHISINAU - VAKKER, ÅPEN OG GJESTFRI

Chisinau

Med så mye elendighet, vil mange tro at dette landet bare medfører tristesse for en besøkende. Her ligger overraskelsene. Landet har få byer, men hovedstaden Chisinau er en funky og moderne storby som har tatt på seg et svingende og ungdommelig ytre. Her er det moderne barer, puber og et uteliv på cafèsida som på ingen måte ligger tilbake for rumenske Bucuresti. Internasjonale matmagasiner kårer ofte restauranter i Chisinau som "morsomme og gode". Ungdommen bruker de lille de har av penger på uteliv, og diskoteker og nattklubber lever i beste velgående.

Hovedstaden har brede og flotte avenyer med trær på begge sider, og rundt om dukker tyrkisk-inspirerte markeder opp på en måte som gir en Orient-følelse.

Det bor 735000 innbyggere i den moldaviske hovedstaden, og sentrum ligger på bredden av elva Bac. 50% av byens innbyggere er rumenere, 25% russere og 13% ukrainere. Byen er omgitt av frodige parker og vakre innsjøer som på en måte utgjør en naturvakker sirkel rundt byen.

Chisinaus største severdigheter ligger nord for hovedstaden; den underjordiske vinherregården i Cricova og det unike klosteret fra 1300-tallet som er skåret inn i en klippe ved Orheiul Vechi.

SEVERDIGHETER I CHISINAU

Chisinau huser som sagt en rekke andre parker og det er alltid en i nærheten uansett hvor du er i sentrum. Den mest populære innsjøen er Valea Morilor. Her kan man bade og leie kanoer på solvarme sommerdager. - I parkene finnes ulike minnesmerker fra både gammel tid, fra kommunistperioden og fra verdenskrigene. En rekke kirkegårder har fått preg som krigsminnesmerker, blant annet en stygg koloss kalt Soviet Memorial. Den største parken er La Izvor. Har kan du ta en treminutters tur med en gondolbane og få utsikt over dalen under.

Den russiske nasjonalpoeten Pushkin har fått et eget museum i Chisinau og bærer poetens navn. Selv om dikteren bare oppholdt seg tre måneder i byen på 1820-tallet, henvist til eksil. Internasjonale kunstutstillinger finner man i Exhibition Hall nær Hotel National.

Av museer vil vi nevne det arkeologiske museet på hjørnet av 31.august-gate og det etnografiske og historiske museet.

NATTELIV OG UNDERHOLDNING.

Utbudet kunngjøres i den engelskspråklige avisen WELCOME som kommer ut hver 14de dag. Link: http://www.welcome.md/eng/

Ellers slås alle aktuelle plakater opp på fasadene til Chisinau Opera & Ballet Theatre. I byen kommer du deg lettest rundt med trolleybusser eller taxi.

IALOVENI SHERRY FACTORY SHOP - en gammeldags drikkebule som bare serverer serverer lokal sherry i litervis.

BLACK ELEPHANT - byens beste nattklubb som også kalles THE UNDERGROUND CLUB.Lokalene er formet som en lang og mørk tunnel som holder jazzkonserter og liveopptredener avløst av discorytmer. Biljardhall i tillegg.Og stedet har byens mest besøkte internettcafe!

TERESA NICA - disco, biljard og bowling

LA VICTOR - dyr og påkostet dansebar for de nyrike.Åpen døgnet rundt!

STAR TREK - disco i noe som ligner en sportshall, dype sofaer i mørke lokaler for unge elskere.

OPERABALLETTEN - nasjonal opera og ballett på Bulevard Stefan Cel Mare

TEATRUL SATIRICUS - revy-og satireteater på rumensk

MIHAI EMINESCU NASJONALTEATER - klassiske og nasjonalistiske stykker på rumensk

CHEKOV DRAMATEATER - oppsett på russisk

LUCEAFARUL-TEATERET - alternativt teater med nye og ukjente grupper

LICURICI DUKKETEATER - stykker på både rumensk og russisk.

NASJONALPALASSET - musikaler, cabarets og musikkteater i den lettere sjanger

ORGAN HALL - klassiske konserter og orgelspill

FILHARMONISK KONSERTHALL - klassiske konserter

CIRCUS - permanente sirkusforestillinger litt i utkanten av byen, buss 27 fra Stefan Cel Mare-gaten. Forestillinger fredager, lørdager og søndager.

SHOPPING: Ingen drar fra Chisinau uten å ha kjøpt vin og de beste kjøpene fås i forskjellige utsalg som Sherryfabrikken har rundt om i byen.

TRANSPORT

Togstasjonen i Chisinau er velstelt og rein sammenlignet med Bucurestis Gara Nord og ligger i Aleea Garii. Togtidene står utenfor stasjonen! Billetter til utlandet selges i andre etasje i luka "Casa Internationale" Togforbindelsene er gode til følgende destinasjoner: Bucuresti,Odessa, Kiev og Moskva.

AIR MOLDOVA har et lite rutenett, men er velfungerende og oversiktlig.

Webside www.airmoldova.md

The airport

Visas, the customs control

Banks

Fra nettstedet WELCOME

Transfer

Rent car

Taxi

I STOCKHOLM - Republikken Moldova har åpnet ambassade i Stockholm, og denne fungerer også som ambassade for Norge. Epost:stockholm@mfa.md , Telefon +46 8 411 4064, fax +46 8 411 4074.

MOLDOVAS AMBASSADE I ROMANIA
Str. Bucuresti 66/1,
tel. (+373-2) 23 75 83/23 34 34,
fax (+373-2) 23 34 69.