Mangalia

Mangalia het CALLATIS da grekerne stiftet byen.

Kategori:
Tags: 

Mangalia ligger 7 km fra Vama Veche og den bulgarske grensen, og 55 km sør for Constanta by og er en by i fylket Constanta med 44000 innbyggere. Om sommeren det tredobbelte. Byen er base for den rumenske marinen og er en tradisjonsrik turistby med verdenskjente sanatorium. Mangalia har strender både midt i byen, sørover og nordover - der badebyene Saturn, Venus, Jupiter og Neptun er naboer - alle en del av Mangalia kommune. Mangalia het CALLATIS da grekerne stiftet byen.

Tog til Constanta - 1 time

Rutebuss: CONSTANTA 40 min 7,5 lei - stopper i 23.august - Tuzla - veikrysset ned til Costinesti - Eforie Nord - Eforie Sud - Agigea Stopp i Mangalia: GARA - MUSEET . GAMLE POSTEN - PENNYMARKET ... Hurtigrute minibuss SIMPA TRANS non stop til CONSTANTA 30 min - 8 lei

Rutebusser langdistanse: BUCURESTI hver time www.autogari.ro - SIMPA TRANS, GSM TRANS

På slutten av 1990-tallet dro borgermestere fra andre deler av Romania til Mangalia på studietur for å se hva man gjøre for å pusse opp en by uten å bruke altfor mye penger. Det daværende bystyret hadde satt av en pott av skattepengene til maling av byen, og engasjerte hele befolkningen i en dugnad for å gjøre byen hvit, rein og glad.

Dugnadsånd er en ganske sjelden vare i Romania, men med litt trass og diverse antydninger om straffeskatt - satte borgermesteren i Mangalia i gang.

Resultatet var ganske forbløffende. Det nedslitte og slitne betongfasadene i sentrum fikk hvitkalket liv, blomster ble satt ut og gatene vasket fra ende til annen

Da folk i byen så dette, satte de i gang i sine boligblokkområdet, og smitteeffekten førte til en innsatsvilje og oppslutning som borgermesteren neppe hadde drømt om. Og fortsattnå mange år etter er det obligatoriske ryddeaksjoner i byen i uka før første mai.

Siden da har Mangalia klart å holde på imaget sitt som en reinere og fredeligere by enn de andre langs rivieraen. Mange eldre turister kommer fra hele Europa for å få en billig og rolig ferie, eller terapi på et av de mange gode hotellene både i Mangalia og i området rundt.

Det bor 44000 innbyggere i Mangalia, men om sommeren er befolkningen tre ganger så stor. Mangalias badested-satelitter  Jupiter, Venus og Saturn sørger for det. Alle badestedene har blitt pusset opp de siste somrene og har økende status blant Romanias middelklasse på ferie ved Svartehavet.

I tillegg kommer Romanias marine med sine offiserer og marinegaster som holder til i Mangalia.

Mangalia er egentlig en urgammel gresk by ved navn CALLATIS, og byen har en rekke arkeologiske utgravinger, også midt i sentrum.  Størst og i alle fall mest synlig er CALLATIS ARKEOLOGISKE MUSEM rett ved den store rundkjøringen ved innfarten til byen. Men greske ruiner er synlige rundt om i byen, de fleste fra det 6te århundre etter Kristus. - Et besøk i Mangalia er likevel ikke komplett før du har vært innom det arkeologiske museum.

Museet har åpnet året rundt, med litt kortere arbeidstid om vinteren enn om sommeren, Museet har også to gode restauranter som naboer og en uteterasse - der man kan starte eller avslutte sin fordypning av forhistorie på varme sommerdager, Guider må bestiller i forkant, museet er basert på "les selv " Og foran museet er en internettboks der du kan surfe turistinfo gratis - med info om både Varna i Bulgaria og Mangalia.

Som den eneste av badebyene har Mangalia en turistinformasjon året rundt på den kombinerte buss - og jernbanestasjonen. Den er liten og dreier seg først og fremst om overnatting, men likvel verdt å nevne. Bankautomater finnes det flust av til å være en så liten by. De fimage leste finnes i sidegatene til stranda opp mot sentrum.

Postkontorer finnes de to av, POSTA NR 1 finnes i overgangen mellom sentrum SUD og NORD - og POSTA NR 2 litt gjemt bak BCR i sentrum. En svær internettkafe finnes på samme gate ved rundkjøringa - ellers mindre nettkafeer rundt om i sentrum og boligområdene. Det er også WIFI gratis av kommunen i sentrum.

Mangalia er ingen store varehus, men mange , ja svært mange småbutikker som er vant med turister. Byen har også flere elegante kafeer, trivelige puber og en rekke restauranter - de fleste med italienske navn på tross av den greske historien byen har. Et moderne kinokompleks finnes i sentrum og CASA DE CULTURA, og en utekino ved det arkeologiske museet om sommeren.

I sentrum SUD er det flere småkafeer og fastfoods med bulgarske og tyrkiske navn. Billigkjeden PLUS finner du ved  jernbanestasjonen og PENNYMARKET i sør litt lenger opp fra postkontoret - hvis du er ute etter billige matvarer,

I TURISTHAVNEN ligger lystbåtene og et par dyrere restauranter finens her. Man kan spasere på nylagte brosteiner fra lysthavna og over til strandområdet.

Nattelivet er godt utbygd, spesielt om sommeren.

Det store i Mangalia er CALLATISFESTIVALEN med toppartister fra flytescenen i havnen, der 20 - 30000 mennesker sitter i amfi i havneområdet midt i mot. Festivalen sendes direkte på flere store rumenske TV-kanaler.

Vil du ha mer hålligång i sommerhalvåret går du ut til badebydelen SATURN. Der er det meste,diskoteker, uterestauranter med live-musikk, barer, markeder, som nevnt en stor bowle -og sportshall, et sirkus om sommeren, store svømmebasseng åpen for alle - og en stor dancefestival i juli. - Er ikke dette nok, kan du dra til NEPTUN for varianter i nattelivet. LOKALBUSSER tar deg ut dit på ca 20 minutter.

Mangalia er endestasjon for ekspresstogene som går fra Bucuresti til Constanta, og dette gjør at det er lett å komme seg til alle andre feriebyer, Constanta og hovedstaden uansett tid på døgnet. Om sommeren går det tog 10 - 12 ganger i døgnet til alle store byer i Romania. Om vinteren er det tammere og man bruker lokaltog til Constanta og evt bytte der videre.

Det snodige er at det ikke er toglinje videre til Bulgaria. Mangalia er den absolutte endestasjon i så måte. Busser og minibusser tar deg derimot både sørover og nordover fra togstasjonen, i sentrum ved det arkeologiske museet eller ved det gamle posthuset helt sør i sentrum.

Mangalia har en fin badestrand rett nedenfor sentrum. Flere trivelige strandkafeer i området. Morsomt er det også med navnene på kjente rumenske artister som er sementert ned i brosteinen på strandpromenaden i sentrum. I tillegg til strendene inne i selve byen, er bydelen SATURN nordover fra selve sentrum Mangalias sommerområde nummer 1.

Nettside:  www.mangalia.ro

Bestill lignende reise