Poiana Brasov - ski i Romania

Kategori:
Poiana Brasov er fjellområdenes svar på kyststedet Mamaia. Masseturisme, utbygd og det mest besøkte vintersportstedet i Romania. Et hektisk natteliv i toppsesongen. Ligger umiddelbart utenfor byen Brasov. Famlende engelske skiturister og eksilrumenere på hjemmebesøk om vinteren, og rumensk overklasse om sommeren – og en del vanlige fotturister som går svært oppmerkede stier når de har tatt gondolbanene opp. Vintersesongen er fra november til mars.
Allerede i 1901 ble den første feriehytta reist i Poiana Brasov, - og i 1951 ble stedet kjent for å arrangere de internasjonale vinterlekene for studenter. Selv under de siste årene med kommunisme da alt annet ramlet mer eller mindre sammen, klarte Poiana Brasov å opprettholde en viss standard nok til å tiltrekke sine faste utenlandske turister. I dag framstår Poiana Brasov som et delvis nytt og moderne skissenter med flere private investorer. Botilbudet er blant annet utvidet med en rekke mindre private villaer og moteller som et alternativ til de store hotellene i området.
Poiana Brasov er uten tvil det dyreste reisemålet man kan oppdrive i Romania og i så måte nesten uoppnåelig for den vanlige rumener. I alle fall hvis man skal ta inn på hotell en uke. Sammenlignet med skisportstedene i Vest- Europa er Poiana Brasov fortsatt rimelig, og dette er en av årsakene til at mange velger Brasov som et alternativ til Sveits eller Østerrike. I en årrekke er det briter, dansker, tyskere og nederlendere som har stått for det utenlandske innslaget i Poiana, men nye nasjonaliteter har oppdaget området de siste årene. Men i første rekke er stedet en vinterlekeplass for Romanias rike og nyrike fra medio desember til midten av februar. Sesongen kan likevel vare ut mars, avhengig av snøforholdene. Britiske og danske operatører tilbyr charter til Poiana vinterstid, også et par tyske selskaper har pakketurer.
De siste vintrene har Poiana vært plaget av snømangel nederst i løypene, spesielt i begynnelsen og slutten av sesongen. Noe flere av lignende steder i Sør -Europa har opplevd. Som tiltak har man kjøpt inn snøkananoner som dekker opp de nederste løypene. Flomlys er satt opp og man har nattkjøring med karneval etc rundt juletider. Og after-ski-miljøet sies å være det aller beste uansett snøforhold, med full rulle på puber og diskoteker til heisene begynner å gå igjen morgenen derpå.
Poiana Brasov er per se neppe det helt store for den helproffe alpinist, men bakkene er mange og heftige nok til å tilfredsstille begynnere, mellomkjørere og de noe mer erfarne. Offpiste er ikke å anbefale uten guide siden det er skog i store deler avanleggene, også oppe på toppene. Men fra toppene er løypene mer utfordrende og skydekket ligger gjerne under deg. For offpiste og heliski brukes mer Sinaia eller mer urørte Fagaras. Til Sinaia er det kun et par mil fra Brasov.
Poiana Brasov ligger kun 12 km utenfor den vakre middelalderbyen Brasov som har rundt 300000 innbyggere. Vil du slanke overnattingsbudsjettet kan du bo rimelig inne i Brasov og ta taxi eller buss ut til Poiana Brasov - og samtidig utforske storbyen med sitt gode kulturtilbud. Brasov har ennå ikke egen sivil flyplass, så skal du til Poiana Brasov flyr du til Bucuresti eller Sibiu og tar tog derfra til Brasov. Forbindelsene er gode.
Poiana Brasov ligger 1025 meter over havet og er omgitt av fire store fjell; Postavarul 1.799m - Piatra Craiului 2.238m - Bucegi 2.505m - Piatra Mare 1.848m
I området kan du også leie ridehester, ta sledeturer, drive med paragliding, snowboarding, bungee jumping, klatre og svømme i innendørs basseng.


Bestill lignende reise